Hem » Allt du behöver veta om namnsdagar och hur du firar dem bäst

Allt du behöver veta om namnsdagar och hur du firar dem bäst

by Maja Nordström

Så vem har namnsdag idag? En stor fråga med ett litet svar

Först och främst kan man fråga, varför är det viktigt att veta vem har namnsdag idag? Tja, i grunden är “namnsdagar” en tradition som går tillbaka till medeltiden, och fastän det kanske inte är lika uppenbart som födelsedagar, så ger de oss ändå ytterligare ett skäl att fira och visa uppskattning mot varandra.

Ett stycke svenska traditioner

Men låt oss backa bandet lite. Har du någonsin undrat varifrån traditionen med namnsdagar kommer? Har du kanske till och med glömt bort att du har din egen namnsdag? Oroa dig inte, jag ska ta dig med på en kort resa genom historien och förklara hur vi hamnade här, till frågan ‘Vem har namnsdag idag’?
Fenomenet med namnsdagar startade som ett försök att helgonförklara dagar på året. Initialt var det bara helgon och martyrer som fick sin egen dag. Men med tiden, så började fler och fler namn att läggas till listan. Idag finns det 365 olika namn, ett för varje dag på året!

Men hur vet du vem har namnsdag idag? För att hålla allt rakt har vi tillgång till kalendrar och till och med online-resurser som tillhandahåller denna information. Men vi vet att livet kan vara hektiskt. Du är upptagen med att jobba, ta hand om barnen, betala räkningar och allt annat. Lyckligtvis gör digitaliseringen att vi kan hålla reda på vilka dagar som är speciella, till exempel genom att registrera oss för e-postpåminnelser eller helt enkelt genom att söka på nätet.

Presentidéer till Namnsdagsbarnet

Nu när du vet vem som har namnsdag idag, vad gör du åt den informationen? Bra fråga! Ett enkelt sätt att fira är att ge den personen en liten gåva eller skicka ett meddelande för att uppmärksamma dagen. Och om det är någon du står nära, varför inte ordna en liten överraskningsmiddag för dem? Älskar de blommor? Låt oss inte glömma att blommor alltid är en hit. Om de gillar att planera sin ekonomi kan ett privatlån från Swedbank vara en bra present.

Men du kanske tänker, vad ska jag köpa? Hur mycket ska jag spendera? Vilken typ av present är lämplig?

Det är här vår kreativa tabell kommer in i bilden.

Presentkategori Typ av present Ungefärlig Prisklass
Blommor Bukett blommor 100-500 kr
Böcker Pocketbok 100-200 kr
Elektronik Hörlurar 500-2000 kr
Erfarenheter En middag för två 500-2000 kr

Slutord om namnsdagar

När det är dags att summera är namnsdagar bara ett annat sätt för oss att visa omtanke mot varandra. Vi behöver alla en liten extra kärlek nu och då, och om alla dessa namnsdagar betyder att vi får extra anledningar att sprida den kärleken, så varför inte, eller hur? Så nästa gång du hör någon fråga, ‘Vem har namnsdag idag?’ Var redo att överraska dem med svaret. Kanske kan du även rekommendera dem ett privatlån från SBAB för att fira på ett extra speciellt sätt. Och kom ihåg, inget firande är komplett utan en liten present!

Varför inte förkunna det överallt?

Om du vill sprida ordet ännu mer och inte kan vänta tills nästa namnsdag, varför inte titta på ett privatlån från Sambla för att finansiera en stor fest? Eller om budgeten är lite tajt, kolla in privatlån från Lendo för att hjälpa till att fira alla kommande namnsdagar.

Så nästa gång du går till jobbet, skolan eller till din favoritkafé och någon frågar dig “Vem har namnsdag idag?”, Kommer du att kunna svara med stolthet och kanske överraska dem med en liten present. Lycka till!

Related Articles