Hem » Enskede Värdshus serverar god och prisvärd mat i mysig miljö
CATER

Enskede Värdshus serverar god och prisvärd mat i mysig miljö

by Jakob Berg

Ganska centralt i Enskede återfinns Enskede Värdshus med sin härliga mat. Om man ser till Stockholm till sin helhet så är det bara 20 minuters gångväg från Globen. Med andra ord är det lätt att komma till Enskede Värdshus om man befinner sig i Stockholm och vill äta god mat.

Snabba fakta om olika menyer som Enskede Värdshus erbjuder sällskap:

Vardag och helgLunchmeny, Söndagsbrunch, A la carte, Enskedemenyn, Gårdsmenyn, Julbord (endast vid julsäsong)
PrivatfestKlassisk meny, Trancheringskväll
MinnesstundEnskedemenyn, Klassikermenyn, Värdshusmeny, Lunchbuffé
BröllopSlott & Trädgård, Hav & Land, Gård & Stuga, Barnfestmeny

Enskede Värdshus – en historia från dåtid till nutid

Dagens Enskede Värdshus AB var från början en kiosk som 1981 köptes av Drago Avramovic och hans hustru Doris. Kiosken byggdes sedan om till en restaurang som ritades av Göran Månsson. Göran Månsson har även ritat byggnader som exempelvis Vasamuseet och Berzeliuslaboratoriet. 

Området kring Enskede Värdshus har mycket historia. Gatan Enskede Värdshus ligger på heter Bägersta bygata. Namnet Bägersta kan avslöja att det förmodligen funnits något liknande tidigare på platsen. Förmodligen har det funnits fler ställen med servering genom tiderna. 

Karl Knutsson Bonde tidig värdshusägare i Enskede

På 1400-talet återfanns Enskede gårds värdshus på platsen. Det sägs att vägen Bägersta kan härstamma till just att man fick en bägare att dricka på denna plats. Då, på 1400-talet, var det Karl Knutsson Bonde som hade Bägersta kulle. På den tiden enda infarten till Stockholm för de som kom söderifrån. Hur framtiden ser ut är osäkert. Dagens lokaler må vara mysiga men har omfattande renoveringsbehov. 

Dagens ägare, som är sönerna till Drago, vill helst se att byggnaden rivs. Istället vill de bygga upp en ny byggnad som innehåller både lägenheter och affärer och restauranger i botten. Då skulle man kunna äta bland annat äta lunch och brunch på nya Restaurang Enskede Värdshus. 

Man bör inte blanda ihop Enskede gård och Enskede Värdshus då det är två helt olika ställen. Dock kan man kombinera ett besök på Enskede gårds ridskola med en ljuvlig måltid på Enskede Värdshus tvärs över gatan. För den som är nyfiken på Enskede gård så återfinns här ägarlängden nedan. 

Ägarlängd Enskede gård:

  • År 1545 Staffan Sasse 
  • År 1557 Peder (Odelberg) 
  • År 1572 Olof Nilsson (Odelberg) 
  • År 1592 Carin Olofsdotter (Odelberg) 
  • År 1611 Sylvester Sylvestersson, rusthållare (Stora och Lilla Enskede) 
  • År 1728 Gustaf Palmfeldt, riksråd, 
  • År 1733 landshövding i Stockholm 
  • År 1729 Bägersta inköps till egendomen 
  • År 1758 Birger Fougel 
  • År 1781 Herman Odelberg, assessor 
  • År 1802 Axel Odelberg 
  • År 1805 Axel Odelberg, övertog gården 1827, förmyndare Ehrenhoff 1807-1826 
  • År 1884 Teodor Odelberg, 
  • År 1904 Stockholms stad 

Julbord, söndagsbrunch, bröllopsfest – Enskede Värdshus fixar allt

Tills alla beslut är klara när det gäller en eventuell nybyggnation så kan man avnjuta maten i nuvarande byggnad. Varje säsong har sin charm. Att sitta utomhus och avnjuta vällagad mat på sommaren är fantastiskt och ljuvligt. Det är lika mysigt att äta julbord på Enskede Värdshus vintertid. 

Vill man hellre äta brunch på Enskede Värdshus så rekommenderas söndagsbrunchen. En stor härlig buffé till ett bra pris. Allt från klassiska sill och köttbullar till mer modern touch av brunchmat återfinns. 

Är man orolig att man kanske ändå är hungrig efter all den goda söndagsbrunchen, då har man tur. Givetvis finns det bästa sparat till sist, när man inte trodde att det gick att få ner en bit till, då hittar man dessertbordet. Ett överdådigt bord som gör att gommen läskas av allehanda smarrigheter som dukats upp. 

Barnen har egen meny och barnpris på menyerna

För barn erbjuds givetvis barnpris på maten. Det är väl känt att barn inte äter lika mycket som vuxna så de betalar därför också mindre. Därför har man också valt att dela upp det så att de mellan 1-5 betalar ett pris och 6-12 år betalar lite mer, men ändå inte vuxenpris. 

För den som vill hålla sig uppdaterad så återfinns Enskede Värdshus även på sociala medier. Dels finns de på Instagram som uppdateras då och då, dels finns de på Facebook och underhåller sidan ofta med nya inlägg när något är på gång.

Att äta på Enskede Värdshus är något som gommen kommer att komma ihåg med välbehag långt senare. Har man väl varit på Enskede värdshus så kommer man gärna tillbaka igen. Och igen. Och igen. Ska man hitta ett stammishak i Enskede med både kvalitet på maten och hög trivselfaktor så har man verkligen hittat rätt. Enskede Värdshus är en restaurang där gästerna trivs och gärna återkommer till. 

Related Articles