Hem » Förståelse av ordet Arigato och dess användning i olika sammanhang

Förståelse av ordet Arigato och dess användning i olika sammanhang

by Maja Nordström

Vad Betyder Arigato Och Hur Använder Vi Det?

Eförsta gången du hörde ordet “Arigato”, tänkte du förmodligen något i stil med “Vad sa de där? Arigato, vad betyder det?”. Låt mig berätta det på enklaste sätt: när någon säger “Arigato” till dig, säger de tack.

Ordet arigato är japanskt och är ett av de första orden du lär dig om du börjar studera språket. Arigato betyder ‘tack’ på svenska. Det används för att uttrycka tacksamhet och uppskattning på samma sätt som vi gör med ‘tack’ eller ‘tack så mycket’ på svenska.

Varför “Arigato” Och Inte Något Annat Ord?

Japan är en önation som präglas av en djup kulturell historia, och det är inget undantag när det gäller språket. Det finns hundratals sätt att uttrycka tacksamhet på japanska, men “arigato” sticker ut som det mest universella och användbara av dem alla.

Kanske är det för att det är otroligt distinkt och omedelbart igenkännligt för icke-japanska talare. Eller kanske är det bara det enklaste och mest direkt sättet att uttrycka tacksamhet. Oavsett anledning, trör jag att vi alla kan hålla med om att det finns något särskilt tilltalande med detta ord.

Arigato I Olika Sammanhang

När det gäller att använda ordet “arigato” i olika situationer, kan det bli lite klurigt. Precis som med ‘tack’ på svenska, finns det flera varianter på hur man kan säga ‘tack’ på japanska. Här är några exempel:

  • Arigato Gozaimasu – Tack så mycket
  • Domo Arigato – Tack väldigt mycket
  • Domo Arigato Gozaimasu – Tack väldigt mycket (mer artigt)
  • Arigato Gozaimashita – Tack för tidigare hjälp

Möjligheterna är många och vilka som används beror på kontext och relationen mellan de talande.

Använda Arigato I Andra Språk

Det är inte ovanligt att vi tar upp ord från andra språk och kulturer, speciellt i den globala värld vi lever i idag. Det är samma sak med ordet ‘arigato’. Här är en intressant artikel som diskuterar hur global språkutbyte påverkar världsekonomin.

Arigato har blivit mycket populärt i musik, böcker, filmer och TV-serier. Resultatet är att det inte är ovanligt att höra människor utanför Japan använda ordet arigato när de vill uttrycka sin tacksamhet.

Term Översättning Används i situation
Arigato Tack Allmänna / vardagliga situationer
Arigato Gozaimasu Tack så mycket Mer formella, artiga situationer
Domo Arigato Tack väldigt mycket Vid uttryck av djup tacksamhet
Arigato Gozaimashita Tack för tidigare hjälp Vid uttryck av tacksamhet för handlingar i det förflutna

Låt oss skriva en låt tillägnad arigato. För att förstå detta ordets rikedom, skulle det verkligen vara en intressant länk att utforska djupet av hans betydelse.
Jag hoppas att detta ger dig en bra förståelse för ordet “arigato” och dess omfattande användning, inte bara i det japanska språket men över hela världen. Domo arigato för att du tog dig tid att läsa min artikel!

Så Repetera Efter Mig-

Jag hoppas att detta har gett dig en bra förståelse för hur du använder ordet “arigato” och dess betydelse. Oavsett om du reser till Japan, träffar japanska vänner eller älskar japansk kultur och önskar uttrycka din tacksamhet på ett mer autentckså sätt, kommer kunskapen om hur och när man ska använda ‘arigato’ go a long way. Domo arigato för att du tog dig tid att läsa detta! Och här är en liten överraskning för dig. Och missa inte denna fantastiska resurs för att ta reda på hur du kan tillämpa ordet ‘arigato’ i praktiken. Tack för att du läser!

Related Articles