Hem » Hur högt är Mount Everest? 
EVEREST

Hur högt är Mount Everest? 

by Jakob Berg

Mount Everest är världens högsta berg. I Nepal kallas berget för Himmelens huvud och det är ju ett väldigt passande namn. Även om du tidigare har hört talas om denna enorma bergstopp kanske du sitter och funderar på “hur högt är Mount Everest?”. En bra och relevant fråga, helt klart. 

Himmelens huvud är över åtta tusen meter över havet. 8 848,86 meter, för att vara exakt. Om du inte är så bra på matte kliar du dig kanske i huvudet och är på väg att googla “Hur högt är Mount Everest i km”. Det behöver du inte. Berget är 8,8 kilometer över havsytan. Det är verkligen en imponerande klättring! 

Den första dokumenterade bestigningen av denna jättetopp gjordes år 1953. Man tror dock att berget har bestigits flera hundra år tidigare av lokalbefolkningen. Om du är sugen på att se hela världen uppifrån undrar du säkert “Hur högt är Mount Everest base camp?” eftersom det är dit du måste ta dig först. 

Base camp och K2

Mount Everest ligger på gränsen mellan Nepal och Kina och det finns två base camps; ett på den kinesiska sidan och ett på den nepalesiska. Det norra base campet ligger på 5,150 meters höjd och det södra på 5,364 meter. Ungefär fem kilometer över havsytan alltså. Du väljer själv från vilken sida du vill klättra. 

Om du är sugen på ett rejält äventyr, men inte är redo för världens högsta berg, kanske du har siktet inställt på det näst högsta berg, K2, i stället? Men en enkel sökning på “Hur högt är Mount Everest och K2?” visar att K2 är 8,611 meter högt. Det skiljer alltså endast cirka 200 meter. Kanske är Kebnekajse ett bättre nybörjaräventyr?

Related Articles