Hem » Hur vet man att man har lunginflammation

Hur vet man att man har lunginflammation

by Maja Nordström

Vad är lunginflammation och hur vet man att man har det?

Lunginflammation, eller pneumoni som det också kallas, är en infektion i lungorna som kan orsakas av både bakterier och virus. Men hur vet man då att man har lunginflammation? Här kommer lite information som kan hjälpa dig att identifiera symtomen.

Huvudsymptom på lunginflammation

Några av de vanligaste symptomen på lunginflammation inkluderar andnöd, bröstsmärtor som förvärras när du andas in, feber, svettningar och frossa. Du kan även uppleva en ihållande hosta med slem, trötthet och allmän sjukdomskänsla.

Symptom Beskrivning
Andnöd Det är svårt att andas
Bröstsmärtor Smärtan förvärras vid inandning
Feber, svettningar och frossa Kallas också influensaliknande symptom
Hosta med slem, trötthet Man känner sig allmänt sjuk och trött

När ska man söka hjälp?

Om du upplever några av dessa symptom, särskilt om de inte försvinner efter några dagar, ska du uppsöka läkare. Det är också viktigt att söka vård om du är äldre, har andra hälsoproblem som hjärt- eller lungsjukdom, eller om du har ett nedsatt immunförsvar.

Frågan är – har du lunginflammation?

Så, sitter du just nu och undrar om du kan ha lunginflammation? Om du upplever flera av de ovan nämnda symptomen och dessa inte visar några tecken på att förbättras, kan det vara klokt att konsultera en läkare. Absolut ingen skam i det – din hälsa är det viktigaste du har! Och du, kom ihåg att allt kommer bli bra.

Related Articles