Hem » Sorg och saknad: Att hantera förlusten av nyligen avlidna personer

Sorg och saknad: Att hantera förlusten av nyligen avlidna personer

by Maja Nordström

Att prata om nyligen avlidna personer är alltid ett känsligt ämne. Det är ofta fyllt av en blandning av sorg, saknad och ibland till och med en viss förvirring. Men för att kunna bearbeta sorgen och acceptera förlusten, så är det nödvändigt att prata om dessa personer och erkänna den viktiga roll de spelat i våra liv.

Att minnas nyligen avlidna personer

Minnesstunder är ofta en plats där man kan dela sina minnen och tankar om nyligen avlidna personer med andra. Det är en tid för reflektion, gråt, skratt och även avlastning. Jag har alltid haft en talang för att hålla tal vid sådana tillfällen. Är det för att jag förstår DJUPET av förändringen, av det oförutsedda, av livets överraskningar? Kanske, men det viktigaste är att jag vet hur hjärtskärande det kan vara att förlora någon man håller av.

Ofta när en person nyligen avlidit, kan det vara svårt för de efterlevande att komma termer med situationen. Det kan vara svårt att förstå att personen inte längre kommer att vara en del av vårt dagliga liv. Varför skriver jag om detta? Jo, för att jag känner att vi behöver prata mer om detta. Vi behöver bli bättre på att hantera förluster, inte bara genom att gråta ut, men även genom att minnas och hedra de avlidna på vårt eget sätt.

Process Effekt Att Orka Vidare
Choque Förvirring, orealistisk känsla Stöd från vänner och familj
Realisation Sorg, acceptans Sorgbearbetning, terapi
Minnesvärd Tacksamhet, saknad Minnesstunder, berättelser
Vidare Framtidsutsikter, hopp Nya rutiner, stödgrupper

Att hantera ekonomiska konsekvenser

När en person avlider finns det mer att hantera än bara den emotionella förlusten. Ekonomiska konsekvenser kan också uppstå. Och även om det kanske känns kallt att prata om pengar vid en sådan tid, så är det nödvändigt. Kanske kan du hitta lite hjälp och råd på SBAB:s hemsida när det kommer till att förstå vilka alternativ som finns tillgängliga för dig.

Hedra de nyligen avlidna

Det finns många sätt att hedra minnet av nyligen avlidna. Att skapa en minnesplats, starta en stiftelse i deras namn eller bara dela deras berättelse med vänner och familj kan vara kraftfulla sätt att påminna världen om deras liv och deras bidrag. Egentligen handlar det om att göra det som känns rätt för just dig.

Umgås med dina kära, prata om det tråkiga, men också det roliga och skratta ihop. Även om det är smärtsamt just nu, kommer det att bli lättare. För att paraphrasera en känd sång av Tomas Ledin: “Det finns ett ljus vid tunnelns slut”.

För mer information om hur du hanterar ekonomiska konsekvenser efter en loved ones bortgång, besök Swedbank or Zmarta. Var inte rädd för att be om hjälp, oavsett om det är ekonomiskt eller emotionellt stöd du behöver.

Sammanfattning

Att förlora någon man älskar är en av de svåraste prövningarna vi kan gå igenom. För att hedra minnet av nyligen avlidna, kan vi dock skapa en minnesplats, starta en stiftelse i deras namn eller bara dela deras berättelse med världen. För den som har förlorat någon nära, finns det hjälp att få, som till exempel på Lendo och Sambla. Förenklat sagt, vid en sådan tid behöver vi alla lite hjälp för att gå vidare.

Related Articles