Hem » Baka med olja istället för smör

Baka med olja istället för smör

by Maja Nordström

Att baka med olja istället för smör: En introduktion

Älskar du att baka men letar efter lite hälsosammare alternativ? Oroa dig inte längre! Du kan byta ut smöret mot olja i dina recept för att minska mängden mättat fett. Men vad kan du förvänta dig när du bakar med olja istället för smör?

Smakens inverkan

Smör har en rik och distinkt smak som kan vara svår att ersätta. Men om du väljer rätt olja kan du behålla den smakfulla profilen i ditt bakverk, utan att kompromissa med hälsan. Prova olivolja i medelhavsrecept eller kokosolja i sötmare bakverk. Du kommer att bli förvånad över den fantastiska smaken!

Typ av olja Lämpligt Bakverk Näringsfakta
Olivolja Bröd, Pizzadeg Enkelomättade fetter, B-vitaminer
Kokosolja Kakor, Muffins Mättade fetter, Mineraler
Rapsolja Kakor, Muffins, Pannkakor Enkelomättade fetter, Omega-3-fetter
Solrosolja Bröd, Kakor Enkelomättade fetter, Vitamin E

Konsistens & Struktur

När du bakar med olja istället för smör, kommer ditt bakverk att ha en något annorlunda konsistens. Det blir generellt sett hjärtligare och fylligare. Du kan dock åstadkomma en mer smörlik konsistens genom att kyla oljan innan du bakar med den.

Lätt att prova!

Att byta smör mot olja i dina favoritrecept är enkelt. Generellt kan du ersätta smör med olja i ett 1:1 förhållande. Så nästa gång du känner för att baka, varför inte prova att baka med olja istället för smör? Detta kanske blir din nya favoritmetod!

Related Articles