Hem » Danmark och fotboll – en “yndig” kombination
foot ball

Danmark och fotboll – en “yndig” kombination

by Jakob Berg

Danmark är inte bara ett härligt land med breda bokar. Deras landslag för herrar och damer spelar fotboll med en lekfullhet som är härlig att beskåda. Om en H.C Andersen av idag hade varit intresserad av sport skulle han kunnat skriva vackra sagor om Danmark och fotboll.

Några snabbfakta om Danmark och fotboll

FörbundDansk Boldspil-Union
StartFörsta officiella landskamp för herrar spelades 1908
SmeknamnDe roed-vide
Flest matcher Peter Schmeichel
Flest målPoul Nielsen och John Dahl Thomasson (båda 52 mål)

Danmark och fotboll – en lek med boll

I många länder tas fotboll på blodigt allvar. Om landslaget vinner en viktig turnering tas det inte enbart som en framgång för laget och dess spelare utan ses som ett tecken på landets förträfflighet. Danska supportrar verkar oftast ta det hela med “knusende ro”. Visst är de entusiastiska men kallas inte för inte för “roligans”. 

Under de senaste åren har de danska landslagen i såväl fotboll som handboll skördat många internationella framgångar. Vad kan detta bero på? En hypotes kan vara att dansk idrott koncentreras till vissa sporter. Bollsporterna konkurrerar närmast med cykel, som ju är en lämplig sport i ett lågland. Vintersporter på snö och is är inte danskars starka sida. En djärv hypotes är kanske att danskar har bollsinne i sin DNA. Åtminstone tycks lekfullheten med bollar vara medfödd. 

Danmarks herrlandslag i fotboll

I Danmark ansågs proffsfotboll länge för en styggelse. Danmarks herrlandslag i fotboll kunde därför endast vinna framgångar i olympiska spel. Danmark deltog redan vid OS år 1906 med ett fotbollslag. Tävlingen i grenen var inofficiell, men det hindrade inte att danskarna vann turneringen. Sedan följde framgångar i OS:

  • År 1908 – silver
  • År 1912 – silver
  • År 1948 – brons
  • År 1960 – silver

Det danska herrlandslaget kallades ofta för de sista amatörerna. Från och med början av 1959-talet började flera av de bästa fotbollsspelarna att flytta till olika europeiska klubbar och främst Italien och Frankrike. Vid den tiden hade vi samma inställning till proffsfotboll i Sverige. Men till VM i Sverige år 1958 tog vi hem våra proffs, vilket gav lyckat resultat. Danmark accepterade inte professionella spelare i landslaget förrän år 1971. Då började också framgångarna. 

Fotboll Sverige mot Danmark

Sverige vs Danmark i fotboll betraktades redan från början i fotbollshistorien som slag mellan två arvfiender. Då freden i Roskilde undertecknades fanns inte kommande matcher i fotboll på kartan. Stämningen på matcher i fotboll Sverige mot Danmark är alltid rå men hjärtlig och spelas oftast med fulla läktare. Men visst innebär det en triumf att slå sin arvfiende och målgörare i matcherna blir hjältar. Den som följt TV-serien N.P. Möller kommer kanske ihåg Jan Malmsjös roll som “Danskdödaren”. I en match Sverige Danmark i fotboll gjorde han ett avgörande mål.

Fotbolls-VM 1986

När principen att endast använda snövita amatörer övergetts, fick Danmarks herrlandslag i fotboll spelare av högsta internationella klass. Bryggeriet Carlsberg beslutade dessutom att sponsra laget och en heltidsanställd tränare kunde anställas. Den nye tränaren, Sepp Piontek, satsade på ordning och reda och inte minst disciplin utanför planen. Måhända hade det tidigare varit en akilleshäl för laget. Genom hans insatser kunde Danmark ta sig till fotbolls-VM 1986. I gruppspelet blev det segrar i alla tre matcherna och bland annat mot Västtyskland. Men i åttondelsfinal blev det förlust mot Spanien. Turneringen ägde rum i Mexico men många danskar hade rest dit och kunde sjunga “vi er roede, vi er vide”. 

Sverige Danmark i fotboll 1992

År 1992 arrangerades Europamästerskap i Sverige. Danmark hade dock inte lyckats kvalificera sig till detta slutspel. Det hade däremot forna Jugoslavien, men där pågick ett inbördeskrig och laget kunde därför inte delta. Istället kallades med kort varsel Danmark in som ersättningslag. Det kom att bli en succé. Matchen Sverige Danmark i fotboll förlorade visserligen danskarna med 1 – 0, men därefter gick det bättre. De vann till slut turneringen och blev europamästare genom att slå Västtyskland i finalen med 2 – 0. Fotboll i Danmark hade nu vunnit sin absolut största framgång. Sedan följde flera framgångsrika år med två slutspel i EM och tre i VM.

Under flera år misslyckades Danmark i de större turneringarna, men år 2016 togs nya tag. Laget lyckades kvalificera sig till VM 2018 i fotboll. Danmark gick vidare från gruppspelet men förlorade i åttondelsfinalen mot Kroatien. Fotboll i Danmark spelas numera inte enbart av herrar. Danmarks damlandslag i fotboll har deltagit i nio slutspel i EM och fyra i VM. Damerna fullföljer traditionen att spela fyndig och lekfull fotboll. 

Related Articles