Hem » Jannike Björling – skvallerdrottningen som försvann
sexy2

Jannike Björling – skvallerdrottningen som försvann

by Jakob Berg

Jannike Björling är ett blont bombnedslag som har fått många blickar att vändas genom åren. Från tiden som Björn Borgs flickvän till idag har hon varit omskriven av många olika anledningar, även om hon på senare år verkat anstränga sig för att undvika rampljuset.

Snabbfakta om Jannike Björling

Vem?Jannike Björling är en svensk fotomodell och skvallerpressfavorit.
Varför?Jannike Björling blev känd som Björn Borgs flickvän och var flitigt omskriven i skvallerpressen på 80- och 90-talet.
Hur gammal?Jannike Björling är född 12 oktober 1966, så hon blir 57 år gammal 2023.
Barn?Robin Borg, född 1985, tillsammans med Björn Borg.Kean, född 2007, tillsammans med pojkvännen Håkan.

Jannike Björling och Björn Borg

Föreställ dig att du är en 17-årig tjej som deltar i en modelltävling för att få igång din karriär. Det är så klart nervöst och spännande, särskilt när du inser att Björn Borg är en av domarna i tävlingen. Den snygga, tennisspelande världsstjärnan ger dig dessutom både ett och två extra ögonkast fast du inte alls är säker på om du är den snyggaste tjejen där.

Just så kan det ha varit för Jannike Björling när hon och Björn Borg möttes första gången. Jannike Björling var tio år yngre än Björn Borg, men de inledde ändå en relation som skulle skapa rubriker både under åren de var tillsammans och efteråt. Jannike Björling och Björn Borg var ett par under åren 1983-1988 och det vackra, glamorösa paret väckte uppståndelse både framför kamerorna och i skvallerpressen. 

Jannike Björling får barn tidigt

Jannike Björling fick sitt första barn Robin Borg 1985. Hon var bara 18 år och att hantera kändisskapet samtidigt som hon var ung mamma måste ha varit påfrestande. Det skulle också visa sig att relationen med Björn Borg inte höll i längden. 

Jannike Björling och Björn Borg separerade 1988 och inledde en vårdnadstvist om Robin. Skvallertidningarna var så klart inte långt borta utan passade på att fullkomligen frossa i parets meningsskiljaktigheter och skrev ihop en fullkomlig såpopera under rättsprocessen. Utfallet blev att Jannike Björling och Björn Borg fick delad vårdnad och att Robin fortsatte bo hos sin mamma.

Jannike Björling blir skandaldrottning

Jannike Björling har berättat att hon hoppades att hon skulle bli bortglömd efter åren med Björn Borg. I stället fastnade hon i skvallerpressens fokus, omgiven av kändisar och fester. Jannike Björling har dömts för narkotikabrott flera gånger, bland annat 1994 efter att hon gripits hemma hos en misstänkt kokainlangare vid Medborgarplatsen i Stockholm. Domen var 14 dagars fängelse.

Björn Borg och Jannike Björling möttes i rätten igen 1990. Den här gången var Jannike stämd för förtal, efter att ha anklagat Björn för att ha använt kokain under tiden de var tillsammans. Hon blev skadeståndsskyldig – även om Björn Borg senare erkänt att hon talade sanning.

Jannike Björling har kallats både mediafenomen och Sveriges enda “scandal beauty”. Hon har beskyllts för att inte ha någon egen karriär men har också setts som den första kändiskvinnan i Sverige som gav drogmissbruk ett ansikte.

Fler anledningar till att det skrivits om Jannike Björling genom åren:

  • En tröja tryckt med orden Björn Borg Collection och bilder av henne själv och två av Björn Borgs två tidigare kvinnor, som hon hade på sig på en filmpremiär.
  • Hennes utvik i herrtidningen Café.
  • En gemensam semester med Björn Borg i Thailand, flera år efter uppbrottet.
  • Dömd för olaga hot mot en krogvakt.

Jannike Björling och det lugna livet idag

Idag lever Jannike Björling ett tillbakadraget liv. Till skillnad från många andra kändisar är hon inte aktiv på sociala medier och Jannike Björling saknar offentligt konto på Instagram. Jannike Björling har heller ingen egen blogg. Jannike Björling syns heller inte särskilt ofta på bilder i tidningar nuförtiden.

Det vi vet säkert är att Jannike Björling fick ett andra barn när hon var 40 år, vilket gör att hon nu har fått prova på livet även som äldre mamma. Det går rykten om att Jannike Björling tillfälligt ska ha jobbat som mattant på en gymnasieskola i Härnösand, och att hon arbetar inom vården.  Jannike Björling är även utbildad till både florist och nagelskulptör. 

Även om Jannike Björling inte själv är aktiv på sociala medier finns det hundratals inlägg på forumet Flashback om henne. Forumets medlemmar rapporterar ibland om när hon synts till någonstans, men de spekulerar också i vad hon egentligen gör nuförtiden. Trots livet i skymundan är alltså Jannike Björling fortfarande populär, nära fyrtio år efter att hon klev in i rampljuset.

Related Articles