Hem » En stund är vi vackra på jorden

En stund är vi vackra på jorden

by Maja Nordström

Vad betyder “en stund är vi vackra på jorden”?

Uttrycket “en stund är vi vackra på jorden” kan tolkas på många sätt, men övergripande syftar det till människans tillfällighet och flyktighet på jorden. Det är ett poetiskt och filosofiskt uttryck som belyser hur kort och värdefull vår tid här är. Det är ett påminnelse om att livet är vackert, men också skört och kortvarigt. Så måste vi till fullo uppskatta och uppleva varje stund vi har, för en dag kommer allt att ta slut.

Ursprung och användning av “en stund är vi vackra på jorden”

Uttrycket kommer från titeln på en bok av författaren Ocean Vuong, “On Earth We’re Briefly Gorgeous”. På svenska blev titeln till “En stund är vi vackra på jorden”. Det används oftast i mer litterära och konstnärliga sammanhang för att framhäva livets skönhet och korthet.

Immanensen av “en stund är vi vackra på jorden”

Uttrycket pekar på livets immanens, det vill säga, den inneboende kvaliteten av vår tillvaro – i just denna stund, på just den här platsen, är vi vackra. Men denna skönhet, denna närvaro, är förgänglig och kommer att försvinna utan att lämna några spår efter sig. Det enda vi verkligen har är nuet. Så, om vi inte tar oss tid att uppskatta det, missar vi livets rikaste skatter.

Uttryck Betydelse Sammanhang
En stund är vi vackra på jorden Människans tillfällighet och förgänglighet på jorden Poesi, filosofi, litteratur
“On Earth We’re Briefly Gorgeous” Engelsk variant som belyser samma koncept Litteratur, linje from boken med samma namn
Immanens Den inneboende kvaliteten eller verkligheten av en ting filosofi, metafysik

Så nästa gång du kommer över uttrycket “en stund är vi vackra på jorden”, påminn dig själv om livets flyktighet och betydelsen av varje ögonblick här och nu. För i den stunden, just nu, är vi alla vackra på jorden.

Related Articles