Hem » Vilken ved är bäst att elda med

Vilken ved är bäst att elda med

by Maja Nordström

Vilken ved är bäst att elda med?

Detta är en fråga som alla vedeldare ställer sig vid något tillfälle. För att ge dig den mest uttömmande bilden, har jag samlat information om de olika typerna av ved och deras bränningen.

Förhållanden att tänka på när du väljer ved

Först och främst, när vi pratar om vilken ved som är bäst att elda med, måste vi inväga några variabler. Vad vill vi få ut av eldningen? Vill vi ha värme eller en långvarig brasa? Vill vi att det ska brinna snabbt eller långsamt? Dessutom har varje träsort sin egen egenskap när det brinner, vilket kan påverka valet av ved.

Träsort Egenskaper Brinntid
Björk Måttligt hårt, bra värme, bra doft Medium
Ek Mycket hårt, hög värme Lång
Furu Mjukt, snabb förbränning, låg värme Kort
Gran Mjukt, snabb förbränning, låg värme Kort

Bästa ved att elda med

Nu när vi har vägt in variablerna, kan vi svara på frågan “vilken ved är bäst att elda med?”

För värme och lång brinntid, ingenting slår ek. Den har en hög densitet vilket ger en långsam förbränning och massor av värme. Om du inte har tillgång till ek, är björk och bok bra alternativ. Dessa två erbjuder också en behaglig doft när de brinner.

För snabb förbränning och enkla brasor är gran och tall utmärkta alternativ. Dessa träd växer snabbt och ger snabb energi.

Typ av eldning Träsort till val Andra alternativ
Värme och lång brinntid Ek Björk, Bok
Snabb förbränning och enkel brasa Gran, Tall Furu, Al

Så, vilken ved är bäst att elda med? Det beror på vad du letar efter! Var noga med att välja rätt ved för dina värmebehov och brännande preferenser.

Related Articles