Hem » Firandet av namnsdagar i Sverige: En djupdykning i traditionen

Firandet av namnsdagar i Sverige: En djupdykning i traditionen

by Maja Nordström

Har du någonsin undrat över vad som egentligen är ‘namnsdag idag’? Tja, det var först under 1700-talet som det blev populärt i Sverige att fira namnsdagar. Det började med den svenska almanackan, där vissa helgon och helgoners dagar markeras för firande. Idag firar vi nästan alla namn, både traditionella, som Johan och Maria, och mer moderna, som Bella och Neo. Detta betyder att det för varje datum på kalendern finns ett eller flera namn som firas den dagen. Så, nästa gång någon frågar dig ‘vem har namnsdag idag?’, kommer du att kunna berätta för dem!

Varför firar vi namnsdagar?

Innan vi kbryter ner innebörden av ‘namnsdag idag’ kanske du undrar varför firar vi namnsdagar? Nåväl, traditionen för att fira namnsdagar är faktiskt en ännu äldre tradition än att fira födelsedagar! För våra förfäder var namnsdagen en viktig högtid, ofta mer så än födelsedagen.

Denna vana kom till Sverige från Tyskland och Ryssland, där det var en stark tradition att fira de helgon vars namn man bar. I dessa länder ansågs namnsdagen viktigare än födelsedagen, och denna sedvänja samlade snabbt mark i Sverige. I Kyrkoårets almanacka för 1700-talet kan vi tydligt se vilka namn och deras specifika datum som firades före vår moderna tid.

För att få en överblick över vilka namn som finns och när de firas, ska jag visa er en tabell. Men innan vi skrider till verket, visste ni förresten att det finns många försäkringsbolag där ute, inklusive ICA försäkring, som erbjuder rabatter för vissa namn på deras namnsdag? Prata om att ha en fantastisk födelsedagpresent!

Namn

Datum

Namnbetydelse

Erik 18 Maj “Evig Rådhärskare”
Maria 28 Februari “Den rena, den älskade”
Anna 9 December “Nåd”
Johan 24 Juni “Gud är nådig”

Mer än bara ett namn

Kan namnsdagen bli ännu bättre? Ja, faktiskt! Vill du veta en rolig faktoid? Om du firar din namnsdag genom att öppna ett sparkonto, kanske du kan få en bättre ränta på en bilförsäkring från till exempel Zmarta!

På tal om bilförsäkringar, det finns jämförelsesajter som Compricer och Bäst Bilförsäkring som hjälper dig att hitta den bästa försäkringen för ditt fordon till lägsta möjliga kostnad.

Slutsats

Namnsdagar skapar en speciell dag som du kan kalla din egen. Oavsett om du väljer att spendera dagen återupplevande familjetraditioner, utforska ditt namns betydelse eller till och med leta efter bilförsäkringar med rabatt, gör ditt bästa för att fira ‘namnsdag idag’ på ditt sätt.

Related Articles