Hem » Hur kokar man ägg?
BOIL

Hur kokar man ägg?

by Jakob Berg

Vi börjar med det enkla svaret på frågan “hur kokar man ägg”: 

 1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten.
 2. Sätt kastrullen på spisen, på högsta värme.
 3. När vattnet sjuder så starta tidtagningen och sänk värmen så att vattnet hålls sjudande och inte stormkokar.
 4. Koka i 4 minuter för att få löskokt ägg eller 9 minuter för att få hårdkokt ägg.
 5. Kyl ägget direkt efter annars fortsätter det att hårdna.

Svårare än man tror att koka ägg på bästa sätt 

Det finns flera saker som inverkar på resultatet när man kokar ägg. Det är inte bara en fråga om hur länge man kokar ägget:

 1. Hur mycket ägget väger

  Man brukar räkna med att ett medelstort hönsägg väger ca 60 g. Om det är ett rejält stort ägg så kan det dock väga över 70 g och då tar det längre tid att koka. Ett riktigt litet ägg, på mindre än 50 g, går istället fortare att koka.
 2. Om man lägger ägget i kokande vatten eller i kallt och sen kokar upp

  Om man lägger ägget i en kastrull med kallt vatten som man sedan kokar upp så blir koktiden kortare (räknat från när vattnet börjar koka) jämfört med om man lägger det i kokande vatten. Detta beror på att ägget värms upp samtidigt med vattnet så att det har fått en viss förhöjd temperatur redan när man börjar räkna tiden.

  Hur man gör är en smaksak. Vissa menar att det är risk att ägget spricker om man lägger det i kokande vatten. För att komma runt det problemet kan man antingen se till att vattnet endast sjuder när man lägger ned ägget, eller också kan man picka ett litet hål med en nål i äggets trubbiga ände. Då kan det komma ut luft från luftfickan som finns där, vilket minskar risken att ägget spricker.
 3. Hur kallt ägget är från början

Denna punkt hänger ihop med den förra. Äggets temperatur från början inverkar mest om man använder metoden att lägga ägget i kokande vatten. Ett kylskåpskallt ägg tar lite längre tid på sig att bli kokt än ett rumstempererat.

 1. Vilken fasthet man vill ha

  Självklart tar det längre tid att koka hårdkokta ägg jämfört med om man vill ha löskokt ägg.
 2. Vilken höjd över havet man är på…

  Okej, vi struntar i den punkten och antar att vi inte är i Himalaya eller så… 

Nu har du svaret på frågan “hur kokar man ägg”. Eller ja, du har i alla fall parametrar att experimentera med för att hitta den metod och det resultat som passar dig bäst.

Related Articles