Hem » Hur många bilar finns det i Sverige? 
car

Hur många bilar finns det i Sverige? 

by Jakob Berg

I en tid av klimatförändringar måste vi alla dra vårt strå till stacken för att en förändring ska ske. En stor del handlar om sättet vi förflyttar oss på. Fler och fler väljer att låta bli att flyga, men hur står det till med bilkörningen? 

I storstäder finns ofta möjlighet att resa kommunalt till arbetet eller fritidssysselsättningen. Lika lätt är det inte för personer boende i glesbygden. Där behövs ofta en bil för att nå sin destination. Att ta reda på hur många svenskar som egentligen är i behov av en bil är svårt. Kanske är det lättare att ställa sig frågan – hur många bilar finns det i Sverige?

Olika sätt att jämföra hur många registrerade bilar det finns i Sverige

När man undersöker hur många bilar det finns i Sverige finns det olika sätt att se på saken. Ett sätt är att se på det totala antalet bilar. Ett annat är att undersöka biltätheten per invånare. 

Om man hade ställt sig frågan “Hur många bilar finns det i Sverige 2017?” hade man fått fram en siffra som går att jämföra med dagens mått. Eller, nästan i alla fall. Statistiken för år 2022 är av förklarliga skäl inte färdig så 2021 års siffra får duga som jämförelse. 

Så, hur många bilar finns det i Sverige nuförtiden?

År 2017 fanns det 4 845 609 bilar i Sverige. Av dessa ägdes 79% av privatpersoner och biltätheten var 480 bilar per 1000 invånare. År 2021 var antalet bilar i Sverige 4 986 750. Med andra ord en ökning på drygt 140 000 bilar. Samtidigt gick biltätheten ner en smula. 477 bilar per 1000 invånare landade siffran på år 2021. 

Related Articles