Hem » Hur många kw drar en tvättmaskin

Hur många kw drar en tvättmaskin

by Maja Nordström

Hur mycket ström drar en tvättmaskin?

Har du någonsin undrat över hur mycket ström din tvättmaskin drar? Det är ju trots allt en av de mest frekvent använda maskinerna i hushållet. Låt oss dyka ner i ämnet!

Typ av tvättmaskin Effekt (KW) Energiförbrukning per år (kWh)
Klassisk 1-2 KW 200-300 KWh
Överlägsen energieffektivitet 0,5-1 KW 100-150 KWh

Den faktiska energiförbrukningen varierar givetvis beroende på flera faktorer. Hör du till de som kör maskinen några gånger i veckan? Eller kanske står den på varje dag? Om du till exempel använder din tvättmaskin varje dag och tar hänsyn till att den genomsnittliga tvättcykeln tar omkring en och en halv timme, så kommer detta att bidra till en årlig energiförbrukning på omkring 250 kWh om maskinen har en effekt på 1 KW (detta är en grov uppskattning).

Hur kan man spara energi?

Vad kan vi då göra för att minska energiförbrukningen? Flera saker! Till att börja med kan vi försöka minska antalet tvättar genom att fylla upp maskinen helt. Kör inte halvfulla tvättar. Detta sparer både energi och vatten. Dessutom, använd energisparande program om de finns. Och slutligen, om det är möjligt, skaffa en energieffektiv maskin.

Så var noga med val av tvättmaskin, det kan faktiskt göra skillnad! Minskat energiuttag leder inte bara till lägre elräkningar, utan det är även bra för miljön.

Related Articles