Hem » Hur mycket får jag låna bolån?
MORTGAGE

Hur mycket får jag låna bolån?

by Jakob Berg

Det är flera faktorer som avgör hur mycket man får låna för att köpa en bostad. Villkoren och låneräntan kan också variera något mellan olika låneinstitut. Ibland kan man få nej hos en bank medan en annan säger ja.

Ska man ansöka om ett bolån kan det därför vara bra att undersöka möjligheterna hos mer än en aktör.  Det finns därför inget snabbt svar på frågan “ hur mycket får jag låna bolån?” eftersom det är individuellt och beror på många olika saker.

Bolån – hur mycket får jag låna?

Man får aldrig låna till hela bostaden utan man måste själv kunna bidra med sparade pengar för en kontantinsats på minst 15% av bostadens pris. Bolånet baseras sedan på hur mycket bostaden är värd och man kan man maximalt på låna 85 % av detta belopp.

För att kunna svara på frågan “hur mycket får jag låna bolån?”, vill de olika låneinstituten också veta hur gammal man är, samt vilken inkomst och övriga kostnader som man har. Detta för att de ska kunna beräkna om man kommer att kunna amortera och betala tillbaka bolånet. 

För sin egen skull är det alltid bra att själv sätta en budget för hur mycket boendet får kosta. Detta då man kanske också vill ha pengar över till andra saker i livet. Innan man ansöker om ett bolån kan det därför vara bra att fundera över hur mycket man är beredd att betala varje månad i ränta och amortering. 

Hur mycket får jag låna bolån – olika låneinstitut

Alla seriösa låneinstitut gör en också kreditprövning när man ansöker om bolån. Detta för att ta hänsyn till hur stort belopp som finns kvar för varje person i hushållet att leva på när alla kostnader är betalda.

För samtliga följande låneinstitut gäller att man maximalt får låna 85% av bostadens värde. Resterande 15%  måste vara kontantinsats.

  • Handelsbanken
  • Swedbank
  • Nordea
  • SEB
  • SBAB

Related Articles