Hem » Hur mycket koffein i kaffe kan man förvänta sig?
CAFFIENE

Hur mycket koffein i kaffe kan man förvänta sig?

by Jakob Berg

Kaffe – denna gudadryck av gudadrycker! Ett livselixir för många, en nödvändighet för att ens komma upp ur sängen på morgonen. En del dricker sitt kaffe med mjölk, en del lyxar till det med grädde och kanske lite socker. Andra dricker det helst svart. 

En del är känsliga för koffein och blir darriga efter bara en kopp kaffe. Andra kan hälla i sig baljvis utan nämnvärd påverkan. Oavsett hur mycket kaffe man tål, är smaken på kaffe ett kärt samtalsämne för många. Kanske väcks också frågan “hur mycket koffein i kaffe kan man egentligen räkna med?”

Hur mycket koffein i en kopp kaffe?

Olika åsikter råder och säkert är det många som googlat frasen “hur mycket koffein i kaffe”. En del har kanske tagit det ett steg längre och sökt på det mer specifika “hur mycket koffein i en kopp kaffe”. Omedelbart väcks då nästa fråga –  hur stor är egentligen en kopp? 

Små, klassiska kaffekoppar ur en snirklig kaffeservis är det få som använder idag. I stället dricks kaffet ofta ur mugg. Ju större, desto bättre, verkar en del tycka. Glas funkar också för många. Även glasen är ofta stora och gärna höga.

Hur mycket koffein i kaffe är en fråga om styrka

Men om vi återgår till kärnfrågan – hur mycket koffein i kaffe kan man egentligen förvänta sig – är svaret inte så enkelt som man kanske kan tro. Koffeinhalten varierar nämligen, beroende på en hel rad faktorer. En sådan faktor stavas styrka. Kort och gott – hur starkt är kaffet? 

En del älskar kaffe så starkt att en sked kan stå upprätt mitt i koppen. Andra föredrar sitt kaffe svagare. Den som älskar starkt kaffe, skyr ofta svagt. Och vice versa – den som vill ha sitt kaffe svagt kanske behöver blanda ut det starka kaffet med hett vatten för att ens kunna dricka det. 

Enligt livsmedelsverket innehåller en deciliter bryggmalet kaffe 44,5 mg koffein. Den som gjort sig en kopp snabbkaffe från pulver får i sig samma mängd koffein. Espressodrickaren får i sig mångfalt mer – hela 134 mg koffein per deciliter. Dock dricks ju ofta espresso i mindre mängd än exempelvis bryggkaffe. Den som dricker cappuccino får däremot endast i sig 27,2 mg kaffe per deciliter. 

Sett ur ett koffeinperspektiv kan man alltså dra slutsatsen att den tidseffektive bör välja en kopp espresso på stående fot. Den som har tid att luta sig tillbaka en stund kan däremot sippa på sin stora cappuccino i lugn och ro. Skämt åsido, naturligtvis är det fler faktorer som spelar in. Smaken, inte minst. De flesta kaffedrickare har säkert sin favoritsort.

Hur mycket koffein i te jämfört med kaffe?

Inbitna tedrickare kan hävda att de blir lika pigga av sin kopp med earl grey som kaffedrickarna blir av sitt kaffe. Frågan är hur mycket koffein te innehåller, jämfört med kaffe. Faktum är att man kan säga samma sak som när det gäller kaffe – det beror på. Generellt sett innehåller dock te inte lika mycket koffein som kaffe. 

Häller man upp en deciliter svart te, kan man räkna med att man får i sig ungefär 22 mg koffein. Har man däremot fastnat för grönt te, är koffeinhalten lägre. Grönt te innehåller nämligen endast 15,1 mg koffein per deciliter. Vill man bli riktigt uppiggad, får man alltså hälla i sig några riktigt stora koppar.

Hur mycket koffein i energidryck?

Förutom att det finns koffein i kaffe och te, finns det även koffein i en rad andra produkter. Energidryck innehåller 32 mg koffein per deciliter. Cola innehåller betydligt mindre, 10,8 mg. En chokladdryck med hög kakaohalt kan komma upp i 16,8 mg koffein per deciliter. 

Man kan alltså dra slutsatsen att om man till frukost dricker en kopp bryggkaffe, till förmiddagsfikat en stor mugg te, efter lunchen en kopp espresso och till middagen ett glas cola, så har man fått i sig en betydande mängd koffein under en dag. Avslutar man dessutom dagen med en kopp grönt te, stiger koffeinintaget ytterligare.

Tror man på koffeinets uppiggande verkan finns det alltså många olika drycker att välja mellan. Oavsett om man gillar beskt kaffe eller söt läsk, kan man få i sig koffein. Och hur mycket koffein i kaffe man än är ute efter, kan man alldeles säkert hitta sin favorit bland kaffesorterna. Bryggkaffe, espresso, snabbkaffe eller cappuccino – det finns något för alla smaker.

Related Articles