Hem » Hur tar man bort en fästing

Hur tar man bort en fästing

by Maja Nordström

Hur tar man bort en fästing?

Fästingar kan vara irriterande, men du vet vad man säger: “Förebyggande är bättre än bot”. Men om en fästing har satt sig på dig, här är en steg-för-steg-guide om hur man tar bort en fästing på ett säkert och hygieniskt sätt.

  1. Plocka upp en fästingpincett eller pincett.
  2. För pincetten så nära din hud som möjligt, runt fästingens mun.
  3. Dra långsamt rakt ut, utan att vrida eller vrida fästingen.
  4. När fästingen är borta, rengör området noggrant med tvål och vatten eller en desinficerande salva.

Hur hanterar man fästingbett?

Efter att du har tagit bort fästingen är det viktigt att hålla ett öga på bettstället. Om du märker tecken som rodnad, svullnad, eller om det bildas en ring runt bettet, bör du uppsöka läkare. Det kan vara ett tecken på fästingburen sjudom.

Om du märker influensaliknande symtom som trötthet, feber, huvudvärk eller muskel- och ledvärk, bör du också söka läkare. Dessa kan vara symtom på Lyme-sjukdom, som kan överföras genom fästingbett.

Förebygga fästingbett

Förebyggande åtgärder är alltid bäst. Områden där fästingar trivs inkluderar skogar och högt gräs. Så om du planerar att vara i sådana områden, bära långärmad tröja och långbyxor. Använd ett fästingreppeller för ytterligare skydd.

Fästingfakta Varför det är viktigt Fördjupning
Fästingar kan överföra sjukdomar Det är viktigt att agera snabbt när man hittar en fästing En av dessa sjukdomar är Lyme-sjukdomen, som kan vara allvarlig om den inte behandlas
Det finns sätt att förebygga fästingbett Förebyggande kan förhindra obehag och potentiella hälsorisker Åtgärder kan inkludera att bära lämpliga kläder och använda repeller
Det är viktigt att korrekt ta bort en fästing Felaktig avlägsnande kan leda till infektion eller sjukdomsspridning Använd en fästingpincett och rengör området noggrant efteråt

Så, nästa gång du undrar “Hur tar man bort en fästing?”, kom ihåg dessa tips. Och kom ihåg, bästa sättet att hantera fästingar är att förebygga dem från första början.

Related Articles