Hem » Hur vet man att man har feber

Hur vet man att man har feber

by Maja Nordström

“Hur vet man att man har feber?”

Det finns ofta obekväma tecken vi kan lägga märke till personligen när vi börjar känna oss svaga eller sjuka. Typiskt kan tecken som trötthet, huvudvärk, muskelvärk eller känslan av kyla antyda att du kanske har feber. Men vad sägs om att få det exakt rätt? Hur vet man faktiskt att man har feber utan en värmemätare?

Kroppen är som en komplex, smart maskin. Det ger oss subtila tecken för att varna om något inte står rätt. Ett av tecknen är förändrad kroppstemperatur. Ett internvärmesystem, om du vill. De flesta märker direkt ökad svettning, röd kinder eller varm panna.

Men det mest effektiva sättet att veta om du har feber är att faktiskt mäta din temperatur med en termometer. Detta är den mest tillförlitliga metoden. Normale kroppstemperatur ligger mellan 36.5 och 37.5 grader Celsius. Om din kroppstemperatur överstiger 38 grader Celsius kan det generellt ses som feber.

Tecken Beskrivning När ska man söka vård?
Ökad svettning Typiskt tecken på att kroppen försöker svalka ned sig Om detta också kombineras med förvirring eller snabb puls, sök vård
Röda kinder Kan vara en indikation på att kroppstemperaturen stiger Om hög kroppstemperatur fortsätter, sök vård
Varm panna En uppmaning att testa temperaturen med en termometer Om pannan känns ovanligt varm, tillsammans med andra tecken, är det klokt att söka vård.

Kom ihåg, det är alltid bättre att vara säker än ledsen. Om du känner flera symtom på feber och inte mår bra, sök vård. Genom att göra det kan man förhindra påtagliga komplikationer som kan uppstå på grund av obehandlad feber.

Related Articles