Hem » P-ldl/hdl-kolesterol

P-ldl/hdl-kolesterol

by Maja Nordström

Vad innebär p-ldl/hdl-kolesterol?

Din hälsa korrelerar starkt med dina kolesterolnivåer. Specifikt, folk tittar på detta genom förhållandet mellan två typer av kolesterol; p-ldl (det dåliga kolesterolet) och hdl (det goda kolesterolet).

Vad gör p-ldl/hdl-kolesterol?

För att göra den komplexa vetenskapen begriplig, tänk på p-ldl som din kroppens lilla skurk och hdl som din hälsosamma hjälte. P-ldl sätter fett på väggarna i dina artärer, vilket gör det svårt för blodet att strömma igenom. HDL, å andra sidan, rensar bort de dåliga fettlagren. Därav är det att ha en låg p-ldl/hdl-kolesterolkvot inte bara bra – det är fantastiskt för din hälsa!

Hur påverkar p-ldl/hdl-kolesterol min hälsa?

Att ha en hög p-ldl/hdl-kolesterolkvot kan leda till hälsoproblem som hjärtsjukdomar och stroke. Därför är det viktigt att vi alla fattar smarta beslut för att sänka den. Detta kan inkludera att välja hälsosamma fetter hellre än mättade, motionera regelbundet, och inte röka.

Hälsobeteende Effekt på p-ldl/hdl-kolesterol Tips
Nyttiga Fetter Sänker p-ldl, höjer hdl Ät mer fet fisk, nötter och avokado
Träning Sänker p-ldl, höjer hdl Gör något aktivt du älskar, minst 30 minuter om dagen
Rökning Höjer p-ldl, sänker hdl Sluta röka. Det är tufft men absolut nödvändigt
Alkohol Kan öka hdl Måttlig alkoholkonsumtion kan vara okej, men överkonsumtion är farligt

Varför är p-ldl/hdl-kolesterolkvoten viktig?

Som vi har sett, din p-ldl/hdl-kolesterolkvot spelar en stor roll i din allmänna hälsa. Varför inte försöka införa några av de över nämnda hälsosamma beteendena i ditt liv idag? Din kropp kommer att tacka dig för det!

Related Articles