Hem » P-non hdl-kolesterol

P-non hdl-kolesterol

by Maja Nordström

Vi dyker ljuvligt ner i p-non hdl-kolesterol

Du kanske undrar: Vad i hela friden är p-non hdl-kolesterol? Det låter som en tung vetenskaplig term, eller hur? Men låt oss göra det enklare för oss alla!

P-non hdl-kolesterol är i grunden allt kolesterol som finns i ditt blod, med undantag för det goda kolesterolet, HDL. Förvirrad? Tänk på det så här: Om du någonsin ätit en läcker chokladdoppad donut (åh, vem kan motstå?), så tror jag du kan förstå vad jag menar.

Kolesterol Beskrivning Funktion
p-non hdl-kolesterol Allt blodcholesterol exklusive HDL Överdrift kan leda till hjärtsjukdom
HDL-kolesterol “bra” kolesterol skyddar mot hjärtsjukdom
LDL-kolesterol “dåligt” kolesterol För mycket kan skada artärer

Så vad betyder allt detta?

Kort och gott, för mycket p-non hdl-kolesterol är inte bra för din hjärthälsa. Kolesterol är som en tvåsidig mynt – å ena sidan behöver vi det för kroppens basfunktioner, men för mycket kan vara skadligt.

Hur kan vi kontrollera vårt p-non hdl-kolesterol?

Det handlar om balans! För att hålla ditt p-non hdl-kolesterol på rätt spår, behöver du äta en hälsosam kost, motionera regelbundet, undvika att röka och hålla din vikt i schack. Men kom ihåg, ingen chokladdoppad donut kommer att skada om du äter den i måttliga mängder.

Så, p-non hdl-kolesterol – det är inte så skrämmande som det låter, eller hur? Håll bara dessa råd i åtanke, och din hjärthälsa kommer att vara på topp!

Related Articles