Hem » Teresa Fidalgo tar man inte död på hur som helst
INTERNET1

Teresa Fidalgo tar man inte död på hur som helst

by Jakob Berg

Istället blir de odödliga genom att de lever vidare när folk återberättar om dem. Teresa Fidalgo har definitivt möjligheten att bli lika stor som Slender man. Kanske har hon till och med snart en egen Wikipedia.I år firar myten om Teresa Fidalgo femton år. Grattis till henne! Faktum är att hon har hemsökt internet och skickat konstiga kedjebrev redan innan många av de ungdomar som nu sprider vidare hennes story ens var födda. Varför är hon så svår att ta död på?

Snabbfakta om Teresa Fidalgo

Skapades2004
Första förekomstPå Youtube år 2007
Modus operandiKedjebrev, sms eller allmänt spökiga videoklipp
SläkteCreepypasta

Fakta om människan Teresa Fidalgo

Den verkliga historien om Teresa Fidalgo är förstås att hon är helt fake, åtminstone i det avseende att det aldrig har funnits en ung kvinna vid namn Teresa Fidalgo som dog i en bilolycka längs en enslig portugisisk väg. Det kan förstås ha funnits en person med det namnet och den personen kan hypotetiskt sett ha dött på ett tragiskt sätt men den personen har i så fall aldrig blivit ett spöke.

Teresa Fidalgos historia är istället helt digital och påhittad. Det är också precis det som gör henne så spännande. Hon skapades i kortfilmen “A Curva” och laddades upp på Youtube år 2007. Sedan dess har hon ständigt återkommit för att skrämma nya generationer. Hon bär stora drag av en sann vandringssägen.

Teresa Fidalgo går från Instagram till Discord och tillbaka

Precis som alla riktigt bra myter förflyttar hon sig genom tid och rum. Hon har gått från Facebook och Instagram till TikTok och Discord. Hela tiden dyker hon upp som en skrämmande kvinnogestalt i vit klänning.

Så länge någon kan minnas har människor berättat sagor och legender för varandra. Kännetecknande för dem är att de går från mun till mun och återskapas varje gång de berättas. De tar sig uttryck genom de medel som man har till buds. Det innebär att dagens myter berättas på internet och i sociala medier. Ett annat ord för dessa myter, speciellt när de är skrämmande, är creepypasta. 

Några exempel på karaktärer som hör till creepypasta är:

  • Slender man
  • Jeff the Killer
  • Ben Drowned
  • Teresa Fidalgo

Teresa Fidalgos historia är inte fake och inte heller verklig

Creepypasta är ingenting annat än vår tids spökhistorier. Kanske kan man se dem som varningar från att gå för långt in i internets mörker eller kanske är det bara kittlande sägner som sätter fart på fantasin. 

De här berättelserna har ofta flera element gemensamma:

  • De är korta
  • De har som syfte att skrämma
  • De är skapade av vanliga användare av internet
  • De har ofta paranormalt innehåll

De är sällan på svenska, eftersom internets lingua franca är engelska. En del creepypasta blir inte särskilt långlivade men en del får sitt eget liv och utvecklas till riktiga karaktärer. Efter flera år kan det börja bli svårt att skilja på vad som är fakta och vad som är fake. Teresa Fidalgo har gjort återkomster flera gånger och verkar ha blivit en favorit bland creepypasta-karaktärerna. Det går inte att säga att Teresa Fidalgos historia är fake, eftersom själva berättelsen verkligen finns.

Snart kanske Teresa Fidalgo har sin egen sida på Wikipedia

Varför är då Teresa Fidalgo så svår att ta död på? Innerst inne vet nog de allra flesta att hon aldrig har funnits som person och att hon inte kommer hemsöka någon för att man inte delar ett inlägg eller taggar tjugo vänner. Sannolikt har det något att göra med hur människor återberättar historier.

Genom alla tider har människor som sagt delat spökhistorier med varandra. Lägereldarna har kanske bytts ut mot datorskärmar och smarta telefoner men känslan är densamma. Sagor kan färdas genom ofantliga tidsrymder. De ändras över tid och tar med sig lite av personen som återger dem men själva berättelsen överlever.

Vandringsmyter dör helt enkelt inte lika lätt som fiktiva personer i en skräckfilm på Youtube. 

Related Articles