Hem » Allt jag har fått lära mig

Allt jag har fått lära mig

by Maja Nordström

Åter till pallkragens jordiga hemligheter

När det kommer till att odla i pallkragar, då finns det en fråga som ofta dyker upp: Hur mycket jord behövs i en pallkrage? Svaret kan variera beroende på storleken på din pallkrage, men i genomsnitt behöver en standard pallkrage som mäter 120cm x 120cm x 20cm omkring 600 liter jord.

Kom ihåg den där tiden som barn då en liter mjölk verkade jättestor? Och tänk nu att vi talar om hundratals liter jord! Spännande, eller hur?

Varför behövs så mycket jord?

Tyvärr kommer din lilla trädgård i pallkrage inte att klara sig med bara en påse jord från den lokala trädgårdsbutiken. De plantor du vill odla behöver ett tillräckligt djupt jordlager för att deras rötter ska få plats att sprida ut sig och växa.

Några tips när man fyller en pallkrage

1. Använd en blandning av kvalitetsträdgårdsjord och kompost – gärna hemgjord eller ekologisk.
2. Se till att jorden är näringsrik – det kommer att gynna dina plantor och öka skörden.
3. Glöm inte att vattna! Jorden i din pallkrage kommer att torka ut snabbare än i en vanlig trädgårdsbädd. Så se till att dina plantor får tillräckligt med vatten.

Ifall du någonsin blir överväldigad av de hundratals liter jord som behövs till din pallkrage, tänk då på att allt detta är “allt jag har fått lära mig” i trädgårdsodling. Och kom ihåg att allt detta arbete kommer att löna sig i slutändan när du ser dina plantor blomstra och ge skörd.

Låt oss titta på följande tabell som visar standardmåtten och den mängd jord som generellt behövs för olika storlekar av pallkragar:

Pallkragens storlek Volym Antal liter jord
60cm x 60cm x 20cm 0.072 m^3 72 liter
80cm x 80cm x 20cm 0.128 m^3 128 liter
100cm x 100cm x 20cm 0.2 m^3 200 liter
120cm x 120cm x 20cm 0.288 m^3 288 liter

Så, nu är det bara att kavla upp ärmarna, plantera fröna och njuta av att se din trädgård i pallkragen växa och blomstra. Lycka till!

Related Articles