Hem » Anne Lundberg – en profil på SVT
anne lundberg

Anne Lundberg – en profil på SVT

by Jakob Berg

Anne Lundberg är en av våra mest folkkära programledare. I över tjugo år har hon lett Antikrundan som är en riktigt långkörare på SVT. Hon tog över efter Jesper Aspegren som lett programmet sedan 1989. Anne Lundberg är journalisten som började sin bana på TV som reporter på bland annat Nordnytt och konsumentprogrammet Plus. Hon har även jobbat som USA-korrespondent.

Fakta om Anne Lundberg

Mest känd förAnne Lundberg leder Antikrundan på SVT sedan 2001
PriserAnne har vunnit kristallen för årets kvinnliga programledare
Program för SVTLeder programmet “Husdrömmar” tillsammans med Gert Wingårdh
På spåretHar vunnit “På spåret” tillsammans med Johan Wester

TV-profilen Anne Lundberg och Johan Wester

Anne Lundberg och komikern Johan Wester, från bl a “Hipp Hipp”, träffades i samband med inspelningen av “På spåret”. De hade känt varandra länge när de 2008 inledde en relation och umgicks flitigt, men var aldrig sambos. Förhållandet tog slut 2012.

2008 separerade Anne från sin dåvarande sambo Klas Sundkvist, som hon har sönerna Jack och Oscar tillsammans med. Anne Lundberg hade, tillsammans med Klas, flyttat från Stockholm till Skåne 1999 för att barnen skulle växa upp på landet.

Sommaren 2019 gifte sig Anne med sin nuvarande kärlek Allan Lindfors i Grekland, i en liten fiskeby på den grekiska ön Paros. I inbjudan till gästerna stod det klädkoden “vita kläder”, medan brudparet gifte sig i rött!

Anne Lundberg sjuk i covid

Förra året, 2021, drabbades Anne av covid och fick ställa in några inspelningar av “Husdrömmar”. Två inspelningar fick kollegan Gert Wingårdh göra ensam. Nu har Anne testat negativt men känner av efterdyningar av sjukdomen. Hon beskriver sjukdomen som en rejäl förkylning, eller en influensa. Hon var snuvig och trött och tappade smak- och luktsinne. De har hon ännu inte fått tillbaka helt.

“Jag känner mig fortfarande lite trött och segare i huvudet. Tänker långsammare än tidigare”, säger hon. Men hon poängterar att hon haft tur och känner sig privilegierad och syftar på att många blivit betydligt sjukare.

Anne Lundberg naken, på fråga i “Fördomspodden”

När Anne Lundberg deltog i Emil Perssons “Fördomspodden”, avslöjade hon att hon rensar ogräs naken. Emil Persson frågade om hon gör ogräsrensning som en invit till sin man, genom att böja sig ner, när hon svarade att hon inte brukar ha några kläder alls när hon plockar ogräs.

Hon tillägger att det är så insynsskyddat där hon bor att det går att vara helt naken, om man vill. “Det har oanade förspelskvalitéer”, säger hon.

Söker man på Anne Lundberg längd, om man undrar hur lång hon är, hittar man ingen tillförlitlig uppgift. Någonstans hittar man uppgiften 142 cm, vilket knappast kan stämma, då Anne är relativt lång, minst 170 cm.

De populäraste programmen med Anne Lundberg

Annes uppenbara kvaliteter som programledare är hennes tilltal som är nyfiket, intresserat och lättsamt. Hon har verkligen blivit folkkär genom ett flertal program i TV. Hon har programlett program som setts av väldigt många och blivit en av de populäraste TV-personligheterna. Hon har också vunnit kristallen hela tre gånger för bästa kvinnliga programledare. Här är några av de program som blivit succeer där Anne antingen medverkat eller programlett.

  • Landgång
  • Här är ditt kylskåp
  • Antikrundan
  • På spåret
  • Antikmagasinet
  • Sommarkväll
  • Husdrömmar

Förutom lättsamma TV-produktioner som Landgång eller Här är ditt kylskåp, har Anne Lundberg gjort seriösa och samhällsengagerade program, bland annat en serie om självmord tillsammans med Sofia Helin. Hon drabbades själv som ung av att hennes pappa tog sitt liv.

Anne Lundberg har också sommarpratat i P1 år 2004 och varit programledare vid Nobelfesten 2017. Som programledare för Antikrundan har Anne Lundberg bra koll på Sveriges alla städer, till exempel Västerås, där rundan spelades in 2017. I år spelas nästa Antikrundan in för att sändas i början på 2023. 

Vem är då Anna Lundberg?

Anna Lundberg ska inte blandas ihop med Anne Lundberg. Anna är mest känd som flickvän till skådespelaren Michael Sheen, 53 år. Anna är 27 år och född i Helsingborg. Hon jobbar också som skådespelare. Hon har studerat på American Academy of Dramatic Arts i New York de senaste åren. Hon och Michael Sheen träffades 2019 och fick sitt första barn samma år. I år, 2022, fick Anna Lundberg och Michael Sheen sitt andra barn.

Michael Sheen är mest känd för sin roll som Tony Blair, premiärminister i Storbritannien, i filmen “The Queen”. Han har också medverkat i “Twilight” filmerna där han spelade Aro, vampyren. Michael Sheen var tidigare tillsammans med Kate Beckinsale, tillsammans har de dottern Lily, idag 23 år.

Related Articles