Hem » Hur gammal måste man vara för att sommarjobba

Hur gammal måste man vara för att sommarjobba

by Maja Nordström

Hur gammal måste man vara för att sommarjobba?

Äventyret med sommarjobb är en viktig milstolpe på vägen till vuxenlivet. Men hur gammal måste du vara för att komma igång? Låt oss ta reda på det!

Vad är den lagliga åldersgränsen för att börja sommarjobba?

Lagen i Sverige tillåter ungdomar att börja arbeta när de är 13 år. Men, kom ihåg att det finns vissa restriktioner för vad du faktiskt kan göra vid den åldern. Som 13-åring kan du inte utföra tungt eller farligt arbete. Någon vill inte skicka sin tonåring till gruvan, eller hur?

Ålder Typ av jobb tillåten Lagar att tänka på
13-15 år Lätta jobb(ej farliga) Arbetstider och arbetsmiljö är begränsade
16-18 år Alla jobb ej klassificerade som farliga Arbetstider är fortfarande begränsade
18+ år Alla jobb Inga specifika restriktioner

Vad är de bästa sommarjobben för ungdomar?

Det som är bäst för varje ungdom varierar, men vanliga sommarjobb för ungdomar inkluderar barnpassning, caféarbete, trädgårdsarbete och detaljhandel. Ingen vill väl bli utsatt för tråkiga sommarjobb, eller hur?

Vilka lagar reglerar ungdomsarbete?

Arbetsmiljölagen och semesterlagen har särskilda regler för ungdomsarbetare. Dessa inkluderar hur länge och vid vilka tider på dagen ungdomar kan arbeta samt vilken typ av arbete de kan utföra. Du skulle inte köra bil utan körkort, eller hur?

Slutord om ‘hur gammal måste man vara för att sommarjobba’

Även om du måste vara minst 13 år för att börja sommarjobba, finns det mycket att tänka på. Från att välja rätt jobb till att följa lagarna kan det vara en utmaning. Men hej, du lär dig inte att simma utan att hoppa i vattnet, eller hur?

Related Articles