Hem » Hur långa skidor ska man ha?
ski 2

Hur långa skidor ska man ha?

by Jakob Berg

Man behöver faktiskt specificera frågan hur långa skidor ska man ha med vilken typ av skidor man syftar på. Det är stor skillnad på hur långa skidor man ska ha om det är längdskidor eller slalomskidor det gäller. Du behöver dessutom veta hur lång du är och hur mycket du väger eftersom det också spelar in.

Hur vet man hur långa skidor man ska ha?

  • Hur långa skidor ska man ha när det gäller längdskidor? Här ska du välja en skida som är 20 cm längre än dig själv. Men du behöver också ta din längd, vikt och planerade åkstil i beaktande.
  • Hur långa skidor ska man ha till slalom? Här gäller samma med längd och vikt men också hur stor svängradie du vill ha och hur du vill åka. En kort och mjuk skida är enklare att svänga med vilket är bra om du vill åka långsamt. En längre och hårdare skida upplevs dock som mer stabil och fungerar bättre för dig som vill åka snabbare. Är du en erfaren åkare kan du välja en skida som går från golvet upp till nästippen.
  • Hur långa skidor ska man ha till en nybörjare i slalom? Du ska välja en skida som från golvet går upp till bröstkorgen eller hakan.
  • Hur långa slalomskidor ska man ha till barn? Man bör följa samma riktlinjer som ovan. Ett barn växer ju dock snabbt och det kanske känns tråkigt och dyrt att köpa nya skidor varje år. Därför kan man köpa en skida som är lika lång som barnet även om det kan göra det svårare att åka.

Related Articles