Hem » Smarta valet: Miljövänliga ballonger

Smarta valet: Miljövänliga ballonger

by Maja Nordström

När det kommer till att dekorera på kalas och andra festligheter tycker de flesta av oss att ballonger är ett måste. Det blir festligt och det går att variera dekorationerna i oändlighet. Dessutom är det ett populärt avslut på stora event eller firanden att släppa upp ballonger i luften eftersom det ger en så härlig effekt när de stiger mot skyn.

De traditionella ballongerna är tillverkade av plast, latex med tillsatser eller folie och de har ganska stor miljöpåverkan när de hamnar i miljön. Inte minst bland djurlivet när djuren misstar en färgglad ballong för mat. Men det finns ett smart alternativ för dig som vill använda ballonger och ändå vara klimatsmart – miljövänliga ballonger.

EKO-ballonger och naturligt gummi

Ekologiska ballonger är tillverkade i latex som blir utvunnet ur gummiträd, Hevea brasilliensis. Processen skadar inte trädet. För att få fram den mjölkiga växtsaften huggs en bit bark bort från stammen. Då rinner växtsaften ut och där blir den uppsamlad i en behållare.

Att välja miljövänliga ballonger utan tillsatser har även en annan positiv effekt. Latex är ett populärt material i många produkter och är därför värdefullt. Det gör gummiträd värdefulla ur ett ekonomiskt perspektiv, vilket hindrar att de blir skövlade. Ett klimatsmart val alltså.

Nedbrytning av miljövänliga ballonger

Eftersom det inte finns några tillsatser i ekologiska ballonger utan de är tillverkade av 100 % naturligt gummi är de i princips ofarliga för miljön. De bryts ned av både vatten och solljus, precis som löv. Nedbrytningen fortsätter faktiskt även när det är mörkt. Tester som har blivit gjorda visar att latexballonger tar ungefär lika lång tid som ett eklöv att förmultna.

EKO-ballonger för alla tillfällen

Miljövänliga ballonger kan du använda för alla tillfällen oavsett om du är inomhus eller utomhus. Tänk dock på att om du binder snören i dem se till att även dessa är miljövänliga om en ballong skulle flyga iväg.

Det finns färgglada EKO-ballonger hos exempevis tingeltangel.se för när du ska pynta till Halloween, studenten eller för att fira en födelsedag. Du behöver inte heller tumma på lyx, glitter och glamour om du vill ha ballonger på nyår. Köp bara läckra EKO-ballonger i guld och svart, komplettera med härliga pappersserpentiner och du har skapat helt rätt stämning.

Naturen som tema

Ett tips för att verkligen se till att allt är miljövänligt, satsa på att ha naturen som tema på kalaset (funkar lika bra för vilken fest som helst). Det behöver absolut inte vara några dova naturfärger, men använd bara miljövänliga produkter. Så varför inte sätta fast ballongen på ballongpinnar som är skonsamma för miljön när det är dags för barnkalas? Blir säkert en succé bland barnen.

Satsa även på girlanger i tyg eller i färgglada snören. Använd tallrikar, muggar och bestick i återvunnet papper och kanske några mysiga sockerrör som sugrör. Dekorera med löv, kvistar, färska blommor och annat som kommer från naturen. Det kommer ge en härlig stämning och blir minst lika festligt som med plasttallrikar och liknande.

Gör du dessutom en liten hörna dekorerad som en skogsglänta med en bäck kan du rama in den med mängder av ballonger. Det blir en perfekt plats för att föreviga både födelsebarnet och gästerna.

Många rekommenderar att inte använda ballonger på kalas eftersom de är farliga för miljön, men med miljövänliga ballonger är det fritt fram. Dock bör du ändå ha vissa saker i åtanke.

Tänk på att:

  • Om du binder ballongerna där det finns risk att de kan flyga iväg, använd alltid nedbrytbart material som snören. Det finns många fina snören i färgglada färger som är gjorda i naturmaterial som är ekologiskt nedbrytbara.
  • Även om du använder EKO-ballonger släng dem alltid i soptunnan och inte ute i naturen. Det tar trots allt en viss tid för dem att brytas ned.
  • Kontrollera alltid om det är någon som är allergisk mot latex, det innehåller nämligen äggviteämnen som kan orsaka en allergisk reaktion.

Related Articles