Hem » Hur många arbetstimmar på en månad

Hur många arbetstimmar på en månad

by Maja Nordström

Hur många arbetstimmar på en månad?

Intressant fråga! Felaktigt antagande av arbetstimmar kan skapa förvirring i saker som att räkna ut lön eller arbetstid. Så hur många arbetstimmar finns det i en månad?

En genomsnittlig uppskattning

För en heltidsanställd i Sverige är 40 timmar per vecka de genomsnittligt arbetat timmarna, vilket innebär 8 timmars arbete per dag, måndag till fredag. Men när vi talar om en månad blir beräkningen lite mer invecklad på grund av antalet arbetsdagar per månad kan variera. En grov uppskattning kan göras genom att multiplicera en genomsnittlig arbetsvecka med 4,33 – det genomsnittliga antalet veckor i en månad. Detta ger oss cirka 173 timmar per månad.

Arbetsvecka Antal timmar per dag Antal timmar per vecka
1 vecka 8 timmar 40 timmar
2 veckor 8 timmar 80 timmar
3 veckor 8 timmar 120 timmar
4 veckor 8 timmar 160 timmar

Men det är trots allt bara en uppskattning!

Kom ihåg, det här är bara en uppskattning. Den faktiska månatliga arbetstiden kan variera beroende på hur många arbetsdagar det finns i en specifik månad och om det finns några röda dagar. Så för att få det mest exakta antalet för en specifik månad, räkna antalet faktiska arbetsdagar. Men om du är glad med en uppskattning, kommer 173 timmar per månad sannolikt att leda dig på rätt väg. För mer exakta siffror, ta en titt på din anställningsavtal eller prata med din arbetsgivare!

Related Articles