Hem » Hur vet man om man har feber

Hur vet man om man har feber

by Maja Nordström

Hur vet man om man har feber?

Feber är ett av kroppens sätt att försvara sig mot infektioner. Men hur vet man om man har feber? Enkelt uttryckt, kännetecknas feber av en tillfällig ökning i kroppstemperaturen, ofta på grund av en sjukdom.

Symptom på feber

Feber är vanligtvis associerat med fysiska och psykiska förändringar. Du kan känna dig frusen, skakig, trött och allmänt sjuk. Allvarligare symptom som förvirring, svår huvudvärk, övre buksmärta, eller hudutslag, kan antyda ett mer allvarligt medicinskt problem och du bör söka medicinsk hjälp.

Mät din kroppstemperatur

Det snabbaste och enklaste sättet att få reda på om du har feber är att mäta din kroppstemperatur. En normal kroppstemperatur ligger mellan 36 och 37 grader Celsius. En temperatur på 38 grader Celsius eller högre brukar betraktas som feber.

Nu är du kanske mer upplyst om hur man vet om man har feber. Låt oss också gå igenom några generella fakta om feber nedan.

Feber Normal kroppstemperatur Botemedel
38°C eller högre 36-37°C Vila, dricka mycket vätska, febernedsättande läkemedel

Feber är oftast ett tecken på att kroppen bekämpar en infektion, men om febern är mycket hög eller varar i flera dagar, bör du söka vård. Var alltid lyhörd för vad din kropp berättar för dig. Hälsosam du, hälsosam dag!

Related Articles