Hem » Jaktkniv

Jaktkniv

by Maja Nordström

En jaktkniv är främst en kniv som är lämpad för att ta ur och flå viltet. En jaktkniv kan också vara en kniv som har allround-egenskaper. Det vill säga att den passar till det mesta i skogen – allt från att snabbt skära loss en hund från en intrasslad lina till att skära upp falukorv med.

Viktiga egenskaper hos en jaktkniv

För att få en så bra jaktkniv som möjligt bör den uppfylla en del krav. Om den har dessa egenskaper kommer du troligen att vara nöjd med kniven ett bra tag framöver. Även billigare knivsorter kan fungera väl vid jakt. Dessa kan dock vara svåra att bryna och att slipa. I vissa fall kan också handtagen börja gå sönder när de blir utsatta för regelbundet slitage. En jaktkniv som håller en lite högre kvalitet bör dock ha följande egenskaper:

  • Ha en bra skärpa i bladet
  • Ha ett blad som är robust och håller länge
  • Kunna gå att bryna och att slipa
  • Ha ett ergonomiskt handtag
  • Ha ett halksäkrat handtag

Det skadar förstås inte heller om kniven har ett tilltalande utseende. Vad som är estetiskt tilltalande är dock upp till var och en att avgöra.

Priset

Vad kostar då en bra jaktkniv? Som vi tidigare nämnde kan du mycket väl vara nöjd med en jaktkniv som är billigare. Dessa kostar ofta ett par hundralappar upp till 500 kronor. Visserligen kanske de inte håller år efter år, men de fungerar väl. Vill du däremot ha en jaktkniv som uppfyller alla egenskaper som vi listade ovan, och som du kommer kunna ha under hela ditt jägarliv? Ja, då kostar det också mer. Sådana kvalitetsknivar kostar minst 1 000 kronor till 5 000 kronor.

De allra dyraste knivarna har inte bara bra stål och ett robust och hållbart handtag. De är ofta tillverkade av ett populärt märke och har en utmärkande design. Därför brukar vi säga att de allra dyraste knivarna inte nödvändigtvis är de bästa rent tekniskt sätt.

Att skärpa kniven

En kniv som blivit slö behöver skärpas. En egg kan också ha fått hack eller blivit tjock och därmed går det inte att använda den särskilt väl. En väl fungerande kniv ska vara lätt att använda och du ska aldrig behöva ta i med särskilt mycket kraft. Om du ändå behöver göra detta, eller om kniven hakar fast när du försöker skära, så behöver den bli skärpt. Det finns två sätt att göra kniven skarpare på – genom att bryna och att slipa kniven.

Att bryna kniven

Bryna gör du innan du använder kniven och den återställer knivens form och skärpa temporärt. När inte detta längre ger någon nämnvärd effekt, eller bladet blivit för tjockt och trubbigt måste kniven slipas. Att bryna gör du med ett brynstål, det ser ofta ut som en platta. Bryner gör du genom att skära som om du skär tunna skivor ur brynet.

Det finns olika sorters bryne och också skärpstål. Ett skärpstål ser ut som en lång stålpinne med ett handtag. Med den håller du skärpstålet nedåt och skär som tunna skivor ur stålet. Traditionella sorters bryne är exempelvis diamantbryne och keramiskt bryne.

Att slipa kniven

När ett bryne inte ger någon effekt är det dags att slipa kniven. Detta kräver någon form av slipmaskin och därför lämnar många in sina knivar för omslipning.

Related Articles