Hem » Tips vid val av elavtal – slipp bli lurad

Tips vid val av elavtal – slipp bli lurad

by Maja Nordström

Att ingå olika avtal och abonnemang så som el, vatten, bredband och TV-tjänster kan ibland både kännas förvirrande och tidskrävande. Det är egentligen inte särskilt svårt, men det kräver att du lägger ner lite tid. I den här artikeln kommer vi att nämna några enkla tips som hjälper dig att få billig el. Vi tipsar även om hur du undviker att bli lurad av en elleverantör.

Bestäm typ av elavtal

Du måste först bestämma vilken typ av elavtal du vill ha – ett med rörligt eller fast pris. Det finns olika fördelar och nackdelar med de olika valen. Generellt kan vi rekommendera ett rörligt prisavtal om:

  • du gillar att vara aktiv och välja elavtal ofta
  • vill spara in lite extra pengar
  • kan klara av oväntade prishöjningar
  • tycker om att förhandla med elleverantörer

Det fasta elavtalet kan vi rekommendera om du:

  • alltid vill veta vad dina utgifter, och elkostnad, blir i förväg
  • har en ekonomi som ej tillåter plötsliga prisökningar
  • om du inte vill behöva jämföra och byta elavtal ungefär varje år

Det mest prisvärda elavtalet har historiskt sett varit rörliga elpriset. Det säger dock inget om hur framtiden kommer att utvecklas. Plötsliga förändringar i omvärlden, i naturen eller klimatet samt politiska beslut kan få priserna att plötsligt öka, eller sjunka.

Timräkning

För vissa som väljer ett rörligt elavtal kan timmätning vara en valmöjlighet. Vanligtvis mäts elpriset genom en så kallad månadsmätning, men med timmätning mäts elpriset timmer för timme.

Det här betyder att om du använder dina elförbrukande maskiner under timmar då elpriset är lågt, kan du spara en slant. Det kan betyda att du kör diskmaskinen eller tvättmaskinen när elpriset är lågt. Kanske har du även andra elförbrukande maskiner eller hobbys som du kan anpassa på detta sätt.

Har du månadsmätning spelar det ingen roll när på dygnet du använder elen. Priset fördelas ändå över hela månadens elpris.

Bli inte lurad av priset

När du pratar med en elförsäljare, eller när du tittar på elleverantörers hemsidor eller på jämförelsesajter är en sak viktig: Bli inte lurad av priset. Ibland anges elpriset som “el till inköpspris”. Det här priset gäller inte dig som kund utan är vad elbolaget betalar för att köpa in elen.

Som kund kommer du även att få betala för elcertifikat, månads- och årsavgifter och mycket mer. Därför ska du alltid titta efter jämförspris, eller be om att elbolaget presenterar dessa. Detta är nämligen priset med alla kostnader inkluderade. Du kan då mer rättvist jämföra olika elleverantörer utan att senare får en chock över det egentliga priset.

Kontrollera elbolaget

Att kontrollera elbolaget som du vill ingå avtal med är väldigt viktigt! Det är ett enkelt sätt att se om andra kunder har klagat på elbolaget och varför. Det finns främst två ställen där du kan leta information:

  • Svensk Handels varningslista
  • Energimarknadsbyråns klagomålslista

Du kan också söka på internet efter sidor där företag recenseras. Där brukar också kunder skriva omdömen om elleverantören. De två ovan nämnda hemsidorna är dock säkra att använda och där förekommer inga bluff-rekommendationer eller liknande.

Kontrollera elavtalet en extra gång

Innan du väl godkänner ett elavtal är det viktigt att kontrollera det en extra gång. Det här gäller särskilt om du har ingått elavtal via telefonförsäljning. Vanliga klagomål brukar vara att försäljaren uppgav att elkostnaden skulle bli billigare med det nya avtalet. Efter granskade av avtalet finner kunden att så inte är fallet. I dessa fall kan kunden ha missuppfattat något, eller blivit lurad. Det är viktigt att upptäcka detta i tid så att du kan tacka nej till avtalet eller avbryta det i tid.

Kontrollera också om du har fått grön el i ditt avtal, om det är något som du har bett om. I vissa fall har kunden inte fått detta, eller så har en extra avgift blivit tillagd för grön el. Detta trots att försäljaren inte berättade något om det här.

En tredje sak som kan hända är att säljaren uppger ett billigare pris än vad du får. Det kan synas på avtalet att du får ett lägre elpris de första månaderna, men säljaren har sedan inte berättat att priset blir automatiskt höjt.

Related Articles