Hem » Vad du behöver veta om bredband via fiber

Vad du behöver veta om bredband via fiber

by Maja Nordström

Fiberoptiskt bredband är en banbrytande och ny typ av bredband där anslutningen sker via en så kallad fiberoptisk kabel. Idag byggs fiber ut i en snabb takt runtomkring i vårt avlånga land och många uppskattar dess stabilitet och höga hastigheter. Det är bara en tidsfråga innan du blir erbjuden bredband via fiber!

Men hur fungerar egentligen fiber bredband och vad är fördelarna och nackdelarna med det? Det och mycket mer får du svar på i den här korta artikeln.

Vad är fiberoptiskt bredband?

Fiber bredband använder sig utav ett optiskt system för att överföra signaler och ljus. I det stora hela består det optiska systemet av optiska fibrer och dessa har kärnor som är gjorda av antingen rent glas eller plast. Dessa plast- eller glaskärnor är omslutna av ett mantelhölje och har även ett skyddande skal.

Dess överföringssystem består av en mottagare och en sändare. Där sändaren skickar ut ljus med hjälp av lysdioder eller laser och mottagaren översätter dessa signaler till elektriska impulser till din dator. Vilket gör det möjligt att komma upp i höga hastigheter och överföra stora mängder datatrafik.

Fördelar med fiber

Fiberoptiskt bredband är ett snabbt och pålitligt sätt att få internetuppkoppling och det finns många fördelar med fiber bredband. Men det är alltid bra att jämföra dessa fördelar med andra typer av bredbandsanslutningar.

  • Snabbare anslutning: Fiberoptiska nät ger dig snabbare dataöverföringshastigheter än till exempel DSL-anslutningar. Detta gör dem till det föredragna valet för stora företag såväl som privatpersoner.
  • Pålitligare anslutning: Fiberoptiska nät är mindre benägna att drabbas av avbrott än DSL eller ett Mobilt Bredband. Vilket gör dem mer tillförlitliga för företag som är beroende av tillgång till nätet såväl som privatpersoner som värdesätter stabilitet.
  • Samma nedladdning och uppladdning: Med bredband via fiber får du alltid samma nedladdning och uppladdningshastighet. Således går det snabbt att både ladda ner- och upp filer!

Nackdelar med fiber

Det finns dock några nackdelar som du bör vara uppmärksam på när det kommer till fiber bredband.

  • Beroende av elektricitet: För att överföra data via fiberoptiska kablar behöver fiberoptiskt bredband elektricitet. Vilket innebär att användarna måste förlita sig även på sitt elbolag för att kunna installera bredbandet och för driften.
  • Kostnader: Det kan vara ett något dyrare alternativ om du endast har behov för lättare internetanvändning, såsom att läsa din e-mail eller surfa på nätet.
  • Bristande tillgänglighet: Även om bredband via fiber byggs ut ordentligt just nu, så är den inte lika utbrett som andra bredbandsalternativ.

Bredband via fiber är framtiden

Bredband via fiber är en av de snabbast växande bredbandstekniken i världen. Under de senaste åren har vi sett en exponentiell ökning av både innovation och investeringar i tekniken. Bland annat är det numera möjligt att skaffa fiber bredband med hastigheter på upp till 1000 Mbit/s – och detta är bara början. Vi förvänta oss att både stabiliteten och hastigheten kommer att bli bättre i framtiden.

Related Articles