Hem » Julmarknader värda att besöka

Julmarknader värda att besöka

by Felicia Holmgren

Vi närmar oss december med stormsteg, vilket även betyder att det är ett stort urval av julmarknader i sikte. Det finns självklart en och annan Grinchen där ute, men generellt är juletiden omtyckt av både stora och små. Vissa väljer att fira jul under juldagarna och det är det, medan andra väljer att spela julmusik på högsta volym och julpyntar redan första november.

Det finns många olika sätt att fira jul på och alla uppnår vi julkänsla på olika sätt. En klassiker när det kommer till att skapa julkänsla är dock att gå på julmarknader. Vi närmar oss sista delen av november och det innebär öppningen av julmarknader, både på hemmaplan och utomlands. Här kommer en lista med julmarknader som är värda att besöka.

1 Julmarknader i Stockholm

I Stockholm finns ett stort urval av julmarknader. Här har du chansen att besöka både en och två julmarknader under slutet av november och under hela december. Här kommer en kort översikt:

  • Skansen: friluftsmuseet på Djurgården bjuder in till en omtyckt julmarknad som tar dig tillbaka till julfirandet som det var i 1891.
  • Drottningholm Slott: julmarknaden på Drottningholm Slott är definitionen av en klassisk julmarknad med fokus på svenskt hantverk.
  • Stortorgets julmarknad i Gamla Stan: Gamla Stan i Stockholm är en populär sevärdhet i sig själv, hela året runt. Men i slutet av november och hela vägen fram till julafton lockar det till sig extra många av oss, med sin förstklassiga julstämning.

2 Julmarknader i övriga Sverige

Beger vi oss utanför Stockholmsregionen finns ett stort antal julmarknader du kan besöka – här kommer ett litet urplock:

  • Jul på Liseberg: den välkända nöjesparken i Göteborg omvandlas i slutet av november till ett vinterland med juldekorationer och julstämning. Områdena på Liseberg får olika teman och julkänslan går inte att undgå.
  • Taxinge Slott: Taxinge Slott ligger i Nykvarn, utanför Stockholm. Bege dig utanför storstaden och utforska en av Sveriges största julmarknader. Taxinge Slott går dagligen under namnet ”Kakslottet” och här serveras ett av Europas största kakbord.
  • Julmarknad på Jamtli: Jamtli består av ett inomhusmuseum och ett friluftsmuseum och det är placerat i Östersund. Jamtli bjuder in till en hel julupplevelse med julmarknad och flertalet aktiviteter.

3 Julmarknader i utlandet

Det finns ett brett utbud av julmarknader i Sverige och du kan hitta alternativ både i närområdet och en kortare resväg bort. Men med det sagt sinns det såklart julmarknader världen över som du kan besöka om du vill kombinera julmarknad med en resa. Det är faktiskt ett ypperligt tillfälle att åka på en weekendresa och besöka en julmarknad som en del av sightseeingen och kulturen. Här kommer några kända julmarknader utomlands:

  • Tivoli i Köpenhamn: Danmark, speciellt Köpenhamn, är ett populärt weekendresmål bland oss svenskar. I slutet av november julpyntas Tivoli och här kan du både åka många av de fasta åkattraktionerna likväl som du kan gå runt bland julbodarna. Glöm inte att prova deras ”æbleskiver” som är en dansk julspecialitet.
  • Lübeck i Tyskland: förutom att Lübeck finns med på UNESCOs världsarvslista så har julmarknader arrangerats i staden sedan år 1648. Här råder julstämning med över 400 marknadsstånd och en sagoskog.
  • Galway på Irland: i Galway har de Irlands äldsta och mest populära julmarknad. Här serveras ett brett utbud av både aktiviteter, utsökt mat och klassiska juldekorationer. Förutom själva julmarknaden bjuder staden på riklig kultur och flertalet sevärdheter.

Ovanstående förslag är enbart ett litet urval av julmarknader som du kan besöka i vinter. Det finns såklart både stora välkända och mindre lokala julmarknader som vi inte har nämnt i den här artikeln. Kanske bor du i närheten av någon av dem eller så kan du ta tillfället i akt och göra en resa ut av det.

Det finns julmarknader som är helt gratis att besöka och så finns det de lite större marknaderna där du typiskt ska betala inträde. Har du tänkt besöka en julmarknad i en annan stad eller utomlands ska du självklart räkna med att resan i sig själv kostar en peng. Befinner du dig i en ekonomiskt pressad situation kan ett online lån erbjuda en hjälpande hand. Med en godkänd ansökan kan du skapa mer svängrum i budgeten. Det är viktigt att du inte ansöker om ett lån du inte klarar av att återbetala. Det är dessutom en bra idé att jämföra alternativen innan du ansöker. Hos Moneezy kan du jämföra dina alternativ helt kostnadsfritt – därmed ökar du chansen att hitta det bästa alternativet för dig.

Related Articles