Hem » P non-hdl-kolesterol

P non-hdl-kolesterol

by Maja Nordström

Vad är p non-hdl-kolesterol?

P non-hdl-kolesterol är en typ av kolesterol som inte transporteras i HDL (High-Density Lipoprotein), det “goda” kolesterolet. Det här innefattar LDL (Low-Density Lipoprotein), det “onda” kolesterolet, samt andra lipoproteiner. Superenkel förklaring, det är kolesterol vi inte vill ha för mycket av i kroppen.

Varför är p non-hdl-kolesterol viktigt att förstå?

Det är en bra indikator på hjärtsjukdomsrisk. Forskning visar att högre p non-hdl-kolesterolnivåer ofta sammanfaller med ökade risker för hjärtsjukdomar. Du måste ju hålla koll på detta och kontrollera det regelbundet hos din läkare.

Kolesterol Typ Beskrivning Hälsorisk
P non-hdl-kolesterol Det “onda” kolesterol Ökad risk för hjärtsjukdomar
LDL Det “onda” kolesterol Ökad risk för hjärtsjukdomar
HDL Det “goda” kolesterol Minskad risk för hjärtsjukdomar

Hur kan du kontrollera dina p non-hdl-kolesterolnivåer?

Kontrollera dina kolesterolnivåer genom att göra en blodtest hos din läkare. Det är den bästa och säkraste sättet att ta reda på dina p non-hdl-kolesterolnivåer. En hälsosam livsstil kan också bidra till bra kolesterolnivåer.

Slutsats

Att hålla ögonen på ditt p non-hdl-kolesterol är viktigt för din övergripande hälsa, speciellt ditt hjärta. Minns, din kropp är som en motor – du behöver den rätta “bränsleblandningen” för att hålla den i toppskick och få den att var som längst. Och just du, du måste vet vad du har “i tanken”. Ha det så bra och var rädd om dig nu!

Related Articles