Hem » Därför är schlager så populärt i Sverige

Därför är schlager så populärt i Sverige

by Maja Nordström

Schlagermusik har genom åren uppnått en särskild plats hos många av oss. Intresset sträcker sig över gränser och generationer. Men vad är det som gör schlager så populärt bland svenskar? Det ska vi kolla närmare på här!

Det finns så klart många skäl till att schlagermusik är så populärt. Låtarna är ofta lättsmälta och enkla att sjunga med i, vilket skapar en direkt anknytning till lyssnarna. För visst har du också sjungit med i Euphoria och Diggi loo diggi ley? Schlager får oss helt enkelt på gott humör.

Fast det finns så klart även andra faktorer som inverkar. Evenemanget Eurovision Song Contest, som ofta betraktas som den största schlagerfesten, har bidragit avsevärt till genrens popularitet. Den internationella tävlingen skapar en global plattform för artister, och om du är medlem på ett casino på nätet kan du så klart även betta på din favorit. 

Det visuella elementet spelar en stor roll i tävlingen. Kombinationen av spektakulära ljusshower, koreografi och artisternas scenkläder bidrar till att göra varje framträdande till något alldeles extra. 

Svenskar är ett schlagerälskande folk 

Schlager är en populär genre i hela världen. Men vad är det som gör schlager så speciellt för svenskarna och hur har denna musikaliska genre blivit en så framträdande del av den svenska folksjälen?

En viktig faktor bakom Sveriges stora intresse för schlager är den långvariga traditionen och historien kopplad till genren. Sedan 1958 har Eurovision Song Contest varit en årlig fest för svenska tittare. Det har blivit mer än en tävling, det är en nationell händelse som får oss att samlas framför TV-apparaterna. Tillhör du också den stora skaran som aldrig skulle missa en tävling? Många hänger med från de första deltävlingarna ända fram till finalen. Därefter är det ju dags för den internationella tävlingen, så för den som gillar schlager finns det mycket att se fram emot under året. Många svenska familjer och vänner samlas för att titta på Eurovision Song Contest tillsammans, arrangera schlagerfester eller delta i lokala evenemang, eller följa tävlingen på storbilds-tv på den lokala baren med de klassiska musiktema slots.

Framgångar för svenska artister

Den stora framgången för svenska artister internationellt har också spelat en roll i att öka intresset för schlager. När svenska artister som ABBA och Loreen har vunnit Eurovision Song Contest och blivit internationella stjärnor, har det så klart skapat en stolthet bland svenska fans. Det har också satt Sverige på den internationella schlagerkartan och intresset har ökar ännu mer.

En musikgenre för alla åldrar

Schlager fungerar också som en mötesplats för olika generationer.  För minstingarna representerar schlagermusiken något nytt och spännande. Och faktum är att musiktävlingen lockar lockar tittare mellan 1-100 år.

Och vissa tar så klart även chansen att se tävlingarna på plats på någon av arenorna.

Med andra ord så finns det inget som tyder på att intresset förslagen skulle slockna. Tvärtom. Det händer alltid något nytt i schlagervärlden och nya stjärnor tar plats på scenen. 

Related Articles