Hem » VM i Qatar – allt du behöver veta fotbollsfesten
Ronaldo

VM i Qatar – allt du behöver veta fotbollsfesten

by Maja Nordström

Snart är det enbart cirka en månad kvar tills fotbolls-VM i Qatar drar i gång. Turneringen kommer se 32 lag från jordens alla hörn tävla om pokalen som utser det bästa fotbollslandslaget i världen. Det här är första gången som ett VM i herrfotboll äger rum inpå årets sista månader. I den här artikeln skall vi presentera en liten guide av det du som åskådare har att förvänta dig av årets upplaga av världskuppspel i fotboll!

Fotbollsfesten i öknen

Detta år kommer VM i fotboll för herrlandslagen äga rum i den lilla arabiska nationen Qatar. Rik på olja och sandkorn, har det ökenbelägna landet lyckats få nomineringen till att stå värd för fotbolls-VM 2022. Det är dock något mycket speciellt med VM i Quatar. Det att turneringen för första gången någonsin kommer äga rum inpå de två sista månaderna av året, i stället för den traditionella sommarturnering VM hittills har varit.

Anledningen till kalenderflytten är att Qatar blir hiskeligt varmt under årets sommarmånader. Det ansågs således vara mer hållbart för såväl spelare som publik, om VM kunde hållas under kyligare förhållanden. Nu förväntas det ändå bli väldigt varmt i Qatar även under november och december, dock mindre så än vad tex. juli hade erbjudit i solsken.

VM i år skall alltså spelas mellan den 20:e november och 18:e december. Det blir nästan en månad av fotbollsunderhållning i vintertid för oss svenskar. Beslutet att flytta på VM har mötts av kritik från olika håll. Det har inte minst haft en inverkan på det liga och kupp-spel som försiggår i Europa under den senare halvan av året. Det kommer bli tätt med matcher för ligalagen fram tills att VM sparkar i gång. Därefter förväntas även det fortsatta ligaspelet bli en matchtät tillställning för att göra plats för det internationella tävlandet.

Andra orsaker till att årets VM-turnering mötts av kritik är det faktum att Qatar inte bär på den mest hyllade av meritlistan när det kommer till mänskliga rättigheter. Homosexualitet och otrohet är belagt med straff enligt lagen i landet. Även kvinnors rättigheter är något som inte direkt tar en stor plats i Qatars vardag. Sedan har det framkommit rapporter om de slavliknande förhållandena som immigrantarbetare lider under.

Turneringens struktur

Till det här VM:et är det 32 lag som kvalificerat sig efter slutspel på varsitt håll av världen. Som känt tillhör Sverige inte dessa nationer, då vi inte mäktade med att ta oss hela vägen fram. En förlust mot Polen i slutspelets sista skede dräpte de svenska förhoppningarna av fortsatt landslagsframgång på VM-scenen. Det finns dock en nordisk representant som kommer delta under tävlandet och det är Danmark.

Danskarna kommer inleda sitt VM i en grupp bestående av Frankrike, Australien och Tunisien. Enligt oddsmakarna på spelsajter med betting utan svensk licens finns det stora chanser för att det danska landslaget skall ta sig ur den gruppen. Andra intressanta gruppspel som kommer äga rum under Qatar-VM är i grupp E, där både Spanien och Tyskland skall slåss om position för fortsatt slutspel. Här nedan kommer du nu kunna ta del av alla grupper och lag under fotbolls-VM. Landslagen listas alfabetiskt.

  • Grupp A: Ecuador, Nederländerna, Senegal, Qatar
  • Grupp B: England, Iran, U.S.A, Wales
  • Grupp C: Argentina, Mexiko, Polen, Saudiarabien
  • Grupp D: Australien, Danmark, Frankrike, Tunisien
  • Grupp E: Costa Rica, Japan, Spanien, Tyskland
  • Grupp F: Belgien, Kanada, Kroatien, Marocko
  • Grupp G: Brasilien, Kamerun, Serbien, Schweiz
  • Grupp H: Ghana, Portugal, Sydkorea, Uruguay

Spelschema

Här följer även spelschemat för gruppspelet under VM:

Datum Matcher
20/11 Qatar vs. Ecuador
21/11 Senegal vs. Nederländerna / England vs. Iran / U.S.A vs. Wales
22/11 Argentina vs. Saudiarabien / Mexiko vs. Polen / Danmark vs. Tunisien / Frankrike vs. Australien
23/11 Tyskland vs. Japan / Spanien vs. Costa Rica / Marocko vs. Kroatien / Belgien vs. Kanada
24/11 Schweiz vs. Kamerun / Brasilien vs. Serbien / Uruguay vs. Sydkorea / Portugal vs. Ghana
25/11 Qatar vs. Senegal / Nederländerna vs. Ecuador / Wales vs. Iran / England vs. U.S.A
26/11 Polen vs. Saudiarabien / Argentina vs. Mexiko / Tunisien vs. Australien / Frankrike vs. Danmark
27/11 Japan vs. Costa Rica / Spanien vs. Tyskland / Belgien vs. Marocko / Kroatien vs. Kanada
28/11 Kamerun vs. Serbien / Brasilien vs. Schweiz / Sydkorea vs. Ghana / Portugal vs. Uruguay
29/11 Ecuador vs. Senegal / Nederländerna vs. Qatar / Wales vs. England / Iran vs. U.S.A
30/11 Polen vs. Argentina / Saudiarabien vs. Mexiko / Australien vs. Danmark / Tunisien vs. Frankrike
1/12 Japan vs. Spanien / Costa Rica vs. Tyskland / Kroatien vs. Belgien / Kanada vs. Marocko
2/12 Serbien vs. Schweiz / Kamerun vs. Brasilien / Ghana vs. Uruguay / Sydkorea vs. Portugal

 

Finalen äger rum den 18:e december efter slutspelet som sträcker sig mellan den 3-14 december.

Toppfavoriterna

Som alltid när stora turneringar äger rum, finns det de som på förhand anses vara favoriter. Det finns här främst två olika forum att vända sig till för att få reda på vilka lag tror mest på. Det ena är de experter och fotbollskunniga som gillar att försöka förutspå hur en turnering slutar. Det andra forumet är det där pengar sätts på spel, bettingen. Här finner man allt som oftast odds på de största favoriterna långt innan den första bollen har sparkats under VM.

Om man tittar på oddsen för lagen idag finner man att vissa ligger bra till för en VM-pokal enligt bettingsajterna. Det främsta laget som tycks vara favoriter för turneringens mästerskap är Brasilien. De har fått en uppskattning på 9/2 i odds. Brasilien har inte vunnit VM sedan 2002, då med en storspelande Ronaldo på topp. Nästa favorit är den regerande mästaren från VM 2018 i Ryssland, Frankrike. Med en rutinerad trupp fylld av spelare i världsklass, tros alltså fransoserna ha en god chans att ta hem sin andra raka VM-titel.

De två nästföljande nationerna som oddssättarna tror på är Argentina och England. Dessa har fått odds på 28/5 respektive 17/2 för en guldmedalj i Qatar. Att Frankrike skulle få så goda odds är inte svårt att förstå om man tittar åt de förhandstippade främsta målgörarna under mästerskapet. På listan över de fyra med högst odds, finner man två fransmän i Kylian Mbappe på 10/1 och Real Madrid-stjärnan Karim Benzema på 14/1.

Högst bland oddsen på turneringens bästa målgörare ligger dock Englands Harry Kane, som tillgivits 8/1 i odds inför mästerskapet. Ser man till det lag som oddssättarna tror har störst chans att kvalificera sig från gruppspelet, så finner man Nederländerna. De har fått odds på 8/15 för kvalifikation, vilket är högre än både England och Argentina, vilka båda ligger på ½ i odds.