Hem » Vad är ett samboavtal?

Vad är ett samboavtal?

by Maja Nordström

Känner du till samboavtal?

Det finns många olika juridiska dokument och avtal som är viktiga att känna till (och i vissa fall att upprätta). Är du sambo med någon kanske du har hört talas om samboavtal – och att du kanske borde skriva ett. Men vad är ett samboavtal? Här förklarar vi vad det innebär.

Så funkar ett samboavtal

När två sambor separerar kan någon av dem begära en bodelning. Det innebär att man slår samman värdet av parets samboegendom och sedan fördelar värdet så att varje sambo får hälften var. Det spelar ingen roll vem som har köpt vad eller hur mycket man har betalat. På så vis påminner samboskap och äktenskap – med skillnaden att gifta par ska dela lika på all egendom, medan sambor “bara” behöver dela på samboegendom.

Med samboegendom menas bostad och bohag, vilken kan vara möbler, hemelektronik och dekorationer till hemmet. Det spelar som sagt ingen roll vem som faktiskt köpte eller fick egendomen – däremot räknas det bara som samboegendom ifall det förvärvades inför eller under samboförhållandet. Med andra ord kan en av er ensam stå för köpet av bostadsrätten ni bott i – men när det kommer till att behålla den måste det mycket tydligt framgå att den köptes innan tankarna på samboskap.

 

Så ser det ut om ni inte har ett samboavtal. Precis som äkta makar kan skriva ett äktenskapsförord kan sambor nämligen skriva ett avtal där de på förväg kommer överens om hur deras tillgångar ska delas upp ifall de en dag väljer att dela på sig.

Ekonomisk rättvisa ifall ni skulle separera

Det kanske kan verka lite cyniskt att “planera för ett uppbrott”, men det är en vanlig missuppfattning. Med ett samboavtal blir det enklare att säkra ekonomiskt rättvisa mellan er ifall ni en dag skulle gå skilda vägar, vilket i sin tur gör framtiden mindre otydlig.

 

Avtalet kan antingen skrivas så att all samboegendom fördelas enligt faktiska ägarandelar (alltså baserat på vem som betalat för vad), eller så kan det skrivas så att bara vissa saker undantas från en eventuell bodelning. På så vis kan man säkra att just lägenhetens värde inte kommer delas lika, eller att älskade och värdefulla möbler eller konstverk som man har ärvt av en släkting inte ska delas med sitt ex.

Vad ingår aldrig?

Bilen, träningsutrustning och elcykeln är exempel på sådant som inte ingår i en bodelning mellan sambor – dessa anses nämligen inte tillhöra bostaden. Är det så att en av er köpt denna slags egendom medan den andra partnern har köpt det mesta av av hushållsartiklarna kan det lätt bli orättvist vid en bodelning, då ni bara ska dela på det som den andra sambon köpt – och som faktiskt tillhör bostaden.

Slipp ovissheten – skriv ett samboavtal

Det kan vara svårt att veta var ni ska börja när ni ska skriva ett samboavtal. Därför har vi på Jurio skapat ett digitalt formulär som ni fyller i på bara några minuter. Då kan ni själva bestämma vilken egendom som ska ingå i en bodelning och om uppdelningen ska ske på något annat sätt än en vanlig hälftendelning. Vi guidar er genom hela processen och när avtalet är klart kan ni smidigt signera digitalt med BankID!

 

Related Articles