Hem » Hur mycket kött per person?
Matlagning

Hur mycket kött per person?

by Maja Nordström

Farhågor om vår jords klimat kan få många konsekvenser för vårt sätt att leva. Att ha råd att äta kött har tidigare varit ett tecken på hög levnadsstandard. Idag ifrågasätts denna konsumtion av många skäl. Vegetarianer vill ofta inte äta kött av djuretiska motiv. Klimataktivister menar att konsumtion och produktion av nötkött ger upphov till farliga växthusgaser. 

 

Det senare är vetenskapligt korrekt. Idisslare som kor fungerar som en biogasanläggning och släpper via mulen ut metangas som är en långt värre växthusgas än koldioxid. Men hur mycket kött per person och år äter vi idag i Sverige? Vi konsumerar numera cirka 85 kilo kött per person och år. Konsumtionen fördelar sig procentuellt enligt följande:

 

  • Nötkött 30 procent
  • Griskött 40 procent
  • Fjäderfäkött 26 procent
  • Övrigt   4 procent

 

Påverkas utsläpp av växthusgaser av hur mycket kött per person som vi äter? Enligt statistik och slutsatser från FAO ger animalieproduktion upphov till cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Det finns alltså skäl för världens befolkning att tänka till om vad vårt ätande kan få för konsekvenser för miljön.

 

Hur mycket kött per person kallskuret?

 

Den som vill bjuda på kallskuret kött vid en buffé eller liknande måste beräkna hur mycket kött som kommer att gå åt. Hur många gram kött per person ska du räkna med? De flesta recept eller rekommendationer är att lägga upp cirka 50 gram kött utan ben per person. Om det kallskurna innehåller ben lägger du upp den dubbla mängden. 

 

Jämfört med att bjuda på kött som varmrätt, går det åt mindre kött till en buffé. De flesta tar ju då ofta för sig lite mer av sallad med mera. Om du så vill, kan du betrakta dig som klimatsmart med att bjuda på buffé.

 

Hur mycket kött per person vid grillning?

 

Inget kan få en man att engagera sig så i matlagning som grillning under sommaren. Men förutom grillkol och tändvätska måste åtgången av kött beräknas. Hur mycket grillat kött per person som du ska räkna med avgörs delvis av de gäster du bjudit in. Men räkna med cirka 200 gram per person. Glöm inte att bjuda på rikligt med grönsaker och sallad. En varierad mathållning är alltid att rekommendera.

 

Related Articles