Hem » Välj rätt soffa – den kompletta guiden!
Soffa

Välj rätt soffa – den kompletta guiden!

by Felicia Holmgren

Annons

Ditt hem är ditt slott, och varje kung och drottning behöver en tron. Men med så många olika typer av soffor där ute, hur väljer du rätt soffa för ditt hem? Soffan är mittpunkten i många hem, speciellt nu under det mörka och kalla halvåret. Det är en möbel som ofta kostar en bra slant, och som vi förväntar oss behålla under rätt många år. Därför har vi sammanställt en komplett guide för att välja den perfekta soffan för dig!

 1. Funktion

Det första du bör tänka på när du väljer en soffa är vad dess primära funktion kommer att vara. Ska den vara bekväm för TV-tittande eller passa in i en viss design? Vad är dina prioriteringar?

Om du vill ha en soffa som du kan kura ihop dig i och titta på film, bör komfort vara din högsta prioritet. Om du däremot ofta tar emot gäster vill du ha en soffa som ser bra ut men kanske inte är lika bekväm. Det handlar om att hitta den rätta balansen för dig och ditt hem.

 1. Utrymme

Hur mycket plats finns det för soffan? Ofta överskattar vi hur mycket utrymme vi har, så det bästa rådet är att mäta ordentligt. Bredd och längd såklart, men även djupet. Storleken på din soffa måste passa in med resten av rummet, du vill varken att den ska kännas för överväldigande eller för liten. 

Så mät, och glöm inte bort varken dörröppningen och själva trapphuset! Det är ingen höjdare om leveranskillarna kommer med dina nya soffa bara för att konstatera att den inte kommer in i lägenheten! 

 1. Budget

Sätt upp en budget för din soffa innan du börjar shoppa. Detta hjälper dig att begränsa dina alternativ och undvika att slösa tid med att titta på soffor som ligger utanför din prisklass. 

Om det är skralt på sparkontot är det bara slöseri med tid att sukta efter dyra designsoffor. Skulle det vara så att din drömsoffa kostar en månadslön eller två kan alternativet vara att försöka hitta den second hand, då kan du spara massor jämfört med att köpa ett nytt exemplar. Ifall det är en speciellt soffmodell du har fallit för och den inte ligger alltför långt utanför din budget, kan du hålla utkik efter rabattkoder och kampanjer. 

Ett tips om du inte har råd med en dyr, exklusiv soffa just nu är att du piffar till en billigare soffa med en lyxig filt och fina kuddar. På så vis kommer den att ge intryck av att vara i en hel annan prisklass.

 1. Stil

Tänk sedan på den övergripande stilen i ditt hem. Du som har en modern, minimalistisk inredning bör leta efter en soffa som passar in i den estetiken. Om din stil är mer traditionell ska du leta efter en soffa med klassiska linjer och mönster. 

 1. Modell

Vad för slags soffa passar in i ditt hem? Är den till för att kunna ta många besökare eller en stor familj, eller är det bara en mysig plats för dig och din partner? Som bekant finns det många olika modeller, och då rekommenderar vi att du tänker på detta:

 • Bäddsoffa. Detta är en utmärkt lösning för små lägenheter där det behövs en eller två extra sovplatser, och även för större bostäder som saknar gästrum. Just möjligheterna som bäddsofforna erbjuder gör dem till ett mycket populärt val, moderna bäddsoffor har inget att göra med de knöliga sängplatserna vi brukar få på chartersemestrar. De kommer med bra fjädring och sköna madrasser redan från början.
 • Tresitssoffan. Detta är soffornas Volvo, klassikern som finns hemma hos de flesta. Den här tar upp lagom mycket plats i vardagsrummet, men samtidigt får du plats att ta emot några gäster. Den kan enkelt kombineras med fotpallar eller extra stora sittkuddar som kan tas fram vid behov.
 • Kombon. Tresittssoffan som kombineras med en tvåsittare. Den här kombinationen kräver ett lite större vardagsrum, men om du har utrymmet så är den oerhört praktisk. Både för familjen som tittar på TV tillsammans och för den ensamboende eller paret som ofta och gärna tar emot gäster.
 • Schäslongsoffa. Detta är den kanske mest populära soffan just nu. Fördelen med en schäslongsoffa är att du får sittplatserna som kombon ger, men du behöver inte ha lite mycket utrymme för att få plats på ett smidigt sätt.
 1. Materialet

När du har hittat den ideala soffan är det bara materialet kvar. Skinn, konstläder eller tyg. Skinn och konstläder ger en elegantare känsla och är lättare att rengöra, medan tyg ger en mer ombonad känsla. När det kommer till rengöring finns det såklart många olika tyger som är mer eller mindre lätta att hålla rena. Har du en avtagbar klädsel så hjälper det naturligtvis 

också.  

 1. Färg

När det kommer till färgvalet beror det mycket på din övriga inredning. Ljusa färger på din soffa gör att ditt vardagsrum lyser upp, men gör den känslig för smuts och fläckar – minsta lilla syns med en gång. Mörka färger är tåligare, men om ditt vardagsrum är litet kan de få det att se ännu mindre ut. 

Ett tips från experterna är att undvika soffor i väldigt skrikiga färger eller dramatiska mönster. Risken är stor att du snabbt tröttnar.

Oavsett vilka behov du har finns det en soffa som är perfekt för dig. Lycka till med shoppingen!

Related Articles